Az óév utolsó napját a világ népei talán sose ünnepelték csendben és meghitten. A évváltás mindig nagy zajjal járt, jár.

A szilveszter napjáról és az év váltást követő magyar, és más népek hagyományairól keveset tud az átlagember. Talán érdemes lenne képbe kerülni ezekkel a régi dolgokkal, mert rengeteg megfigyelés, szokás, spirituális dolog kapcsolható december 31-hez, és az új évhez.

Ezek még ma is használható, gyakorlatias dolgok, egy példa: az újrakezdés.

A harangozás, a ricsaj keltés itthon is régóta a december 31-i éjszaka, és az új esztendő velejárója. A tűzijáték az utóbbi évtizedekben kezdett el jobban kötődni a szilveszterhez, a látványos, és hangos időtöltés viszont jóval régebbről ered.

A tűzijáték eredete

A közkeletű változat szerint a tűzijáték forrása Kína, de mások azt írják, hogy India az a hely, ahonnan útjára indult.

A kínai vonal jóval részletesebb adatokkal szolgál a kezdést illetően, az elsők között említenek egy szakácsot, és a véletlen találkozását. A szakács szenet, salétromot és ként kevert össze, majd meggyújtotta ezt a keveréket. A létrejövő maradékot egy bambusz csőbe tette, ami igen látványos égéssel és durranás kíséretében elégett.

Ez a legismertebb tűzijáték történet indulás, ami közszájon forog. Mindez kb. kétezer éve történt.

Fellendülés tűzijátékkal

A másik forrás a kicsit későbbre teszi a keletkezést, a Song dinasztiához kötik, akik 960 és 1279 között voltak uralmon Kínában. Az újévi szokásokhoz szorosan köthető a durrogás, az egyik leghíresebb kínai történet pedig ehhez a keletkezési időszakhoz köthető.

A Song család udvarában élt Li Tian szerzetes, akit a petárda kitalálójának is tartanak. Ő csodát is véghez vitt a tűzijátékkal: a szegényes és rossz kedélyű Liuyang városában rendezett tűzijátéknak tulajdonítják a városlakók, hogy Liuyang fellendülésnek indult.

Mindez a XI.-XII. században történt, és ennek örömére templomot is emeltek Li Tian tiszteletére. Li Tian másra is használta a petárdákat, például, hogy Wei Zhou miniszter mellől elűzte a segítségével a gonosz és rossz szellemeket…

A tűzijáték és a lőpor Kínából indulva hódította meg a világot, anno a szállításába még a legendás utazó, Marco Polo is besegített. A gyártás nem csak az olcsó munkaerő miatt folyik zömmel Kínában, hanem azért is, mert azon a területen van a legnagyobb hagyománya a tűzijátéknak, amit nem csak ilyenkor használnak.