Új év, új élet – ki nem gondolt még arra az új év kezdetén, hogy most aztán tényleg új életet kezd, lefogy, felhagy káros szokásaival, sőt még munkahelyet is vált, és végre azzal foglalkozik, amivel mindig is szeretett volna.

Motiváció és optimizmus

Az új év kezdete az az időszak, amikor hajlamosak vagyunk azt gondolni, most kell új lapot fordítanunk életünkben. Az év indulásával együtt átjárhat bennünket a friss kezdet érzése, szeretjük kihasználni ezt az időpontot új lehetőségek és változások elindítására. Ilyenkor érezhetünk magunkban kellő motivációt és optimizmust, hogy elkötelezzük magunkat egy egészségesebb, boldogabb, produktívabb élet felé vezető úton. Célkitűzéseink közé tartozhat a súlyvesztés, egészségesebb életmód, személyes fejlődés vagy szakmai előrelépés. A munkahelyváltás azonban rendkívül fontos döntés, ezért mielőtt bármit is megfogadnánk, fontos, hogy alaposan átgondoljuk a munkánkkal kapcsolatos elvárásainkat, élethelyzetünket, karriercéljainkat és aktuális munkahelyi körülményeinket.

Javunkra szolgálhat egy munkahelyváltás, ha jelenlegi pozíciónkban nem látunk megfelelő előrelépési lehetőségeket, fejlődési potenciált, új kihívásokat. Ha elégedetlenek vagyunk a munkahelyünkön tapasztalt vállalati kultúrával, netalántán egy elmozdíthatatlan főnök nehezíti meg mindennapjainkat, szintén érdemes elgondolkoznunk azon, hogy máshol folytassuk a munkát, hiszen ezek rajtunk kívül álló körülmények. Amennyiben jelenlegi munkakörünk túlságosan megterhelő és nehezen összeegyeztethető magánéletünkkel, hosszú távú egészségünk érdekében szintén megfontolandó, hogy egy másik munkahelyen talán könnyebb lenne fenntartani az egyensúlyt.

Ha minden szempontot mérlegelve arra jutunk, hogy váltani szeretnénk, érdemes minél előbb tájékozódni a szakterületünkön vagy lakóhelyünk környékén elérhető új pozíciókról. Akár egyes városokra, például a szolnoki állásokra szűrve is böngészhetünk a Profession oldalán.

Menni vagy maradni?

Ahhoz, hogy ne hozzunk elhamarkodott döntést, érdemes másik irányból is megvizsgálnunk az esetleges munkahelyváltásunkat: miért ne ezt a megoldást válasszuk.

Ha még nincs világos elképzelésünk arról, mit szeretnénk az új munkahelyen, nincsenek konkrét terveink vagy céljaink a váltással kapcsolatban, akkor érdemes lehet először a tervezésre és a célkitűzésre koncentrálni. Ha munkahelyi feszültség vagy elégedetlenség miatt szeretnénk váltani, esetleg várjunk egy kicsit, könnyen előfordulhat, hogy a most hatalmasnak tűnő problémák csak átmenetiek és idővel rendeződnek.

Mielőtt elhagynánk jelenlegi munkahelyünk, arról is érdemes megbizonyosodnunk, hogy van-e megfelelő biztonsági hálónk és vészhelyzetre kialakított tervünk mind pénzügyi, mind szakmai szempontból. Ahhoz, hogy megtaláljuk az új lehetőségeket, figyeljük folyamatosan a megjelenő új pozíciókat lakóhelyünk környékén. A Profession oldalán akár a kalocsai állásokra szűrve is tudunk keresni a lehetőségek között.

Elkötelezettség, kitartás és reális célok

Pontosan tudjuk, hogy az újévi fogadalmakat nem mindig könnyű betartani. A sikeres változáshoz kellő mértékű elkötelezettség, kitartás és reális célok szükségesek. A munkahelyváltás pedig csak akkor szerepeljen fogadalmaink között, ha biztosak vagyunk benne, hogy az új irány jobb lesz számunkra. És ne feledjük: életünket nem csak az év elején tudjuk más irányba fordítani, az év bármely napján dönthetünk egy jobb, egészségesebb, tartalmasabb élet felé fordulás mellett.