A világ szilveszteri és újévi hagyományai között vannak hasonlóságok, de azért különbözőségek is bőven akadnak. A szilveszteri és az újévi ruházat nagyon jól megmutatja, hogy egyes földrészeken mit is tartanak az emberek fontosnak. Ilyen például az öltözék, amelytől általában szerencsét remélnek az emberek. Nézzük is meg, hogy mit vesznek fel az emberek ezeken a napokon!

1. Kína – oroszlánfej és tükör

Kínában az újév kezdetét a Tavaszi Fesztivállal ünneplik. A betegség, halál és szellem szavakat ilyenkor tilos használni. Az utcai ünnepségeken jellemző az úgynevezett oroszlántánc, amikor is oroszlán öltözéket, jelmezt öltenek az emberek. Az oroszlán fején egy tükör is díszeleg, ettől remélik, hogy a gonosz szellemek elkerülik őket. Kínában újévkor a piros viselet jellemző.

2. Afrika
Afrikában az emberek tömeges vonulnak az utcákra, hogy tánccal és zenével ünnepeljenek. Számukra ez egy igazi rituálé, hiszen kifestik az arcukat és élénk színű ruhákba bújnak, hogy ilyen vidáman üdvözöljék az újévet.

3. Brazília
Brazíliában elképzelhetetlen, hogy valaki ne fehér ruhába bújjon. A fehér ruha viselésével azt remélik, hogy az elkövetkezendő évben szerencsések lesznek, de békét is remélnek a hófehér viselettől.

4. Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken is fontosnak tartják, hogy mit viselnek újév első napján. Jellemzően olyan ruhákat vesznek fel, amelyeken kör mintázatok vannak. A kör, ugyanis a pénzt szimbolizálja, s mint ilyentől remélnek az eljövendő évben szerencsét és gazdagságot.

5. Kolumbia

Kolumbiában sem bízzák a véletlenre az emberek a szerencséjüket. Szilveszterkor és újév első napján sárga fehérneműt viselnek abban bízva, hogy ez szerencsét hoz az előttük álló évben.

6. Latin Amerika

Latin Amerikában a színes fehérnemű jellemző szilveszter vagy újév első napján, estéjén. Úgy vélik, hogy a sárga fehérnemű szerencsével áldja meg őket, a vöröstől pedig szerelmet remélnek. Feketét egyenesen tilos viselni, hiszen az balszerencsét jelent.