Ha még sosem jártál Dubajban, akkor itt az idő, hogy megismerkedj a helyi tömegközlekedéssel, taxizással – azaz élj úgy a nyaralásod alatt, mint a helyiek.

Bemutattuk már a legjobb szabadstrandokat Dubajban, de arról is olvashattál, hogy milyen nevezetességeket ne hagyj ki, ha a városban jársz. Most arról esik szó, hogy milyen az élet az Egyesült Arab Emirátusokban.

A metrózás

A dubai metrónak két szakasza van, emellé csatlakozik be egy villamoshálózat, és egy magasvasút is, amivel a pálmaalakú szigetre (The Palm) juthatnak el a városban élők vagy a turisták. A metró nagyon kulturált, tiszta, légkondionált és nagyon modern. Minden megállóban megvásárolható az egyszeri közlekedésre jogosító piros papírkártya, amit a beléptető kapun kell használni fel és leszálláskor. Ha hosszabb időt tartózkodunk Dubajban, akkor érdemes Nol kártyát vennünk. A kártya megvásárlása után addig használhatjuk, amíg az azon lévő összeg le nem fogy. A város több zónára van elosztva, így változik az összeg, hogy mettől-meddig utazunk. Egy nap nem költhetünk többet egy bizonyos összegnél, így ha sokszor használjuk a tömegközlekedést a Nol kártya éri meg a legjobban. Az utazásnál arra kell figyelni, hogy ha a metró utolsó kocsiját csak a nők és a gyerekek használhatják. Az első kocsiban csak a Gold kártyát kiváltó utasok utazhatnak. A többi kocsi szabadon szállhatunk fel turistaként, hogy a helyiekkel együtt utazzunk a végcélunkig. A metróban bemondják angolul a megállókat, az arab kiírás mellett mindenhol ott van az angol megfelelő, így eltévedni szinte lehetetlenség.

Taxizás

A dubai állami taxi egy megbízhatóan működő rendszer. Minden autóban van kamera, látjuk a sofőr nevét, és adatait a kijelzőn, és azt is, hogy az úticélunkig mennyi kilómétert teszünk meg. A dubai taxik a magyar taxiáraknak a töredékért használhatók. Egy 40 kilométeres távra nagyjából 8-9000 ezer forintnyi összegnek megfelelő dirhamot fizethetünk ki. Itthon ez jócskán a húszezer forint felé közelít és arról nem is beszéltünk, hogy a “vidékre” taxizás után Budapesten ki kell fizetni a visszautat is. Érdemes csak olyan taxiba beszállni, amin látjuk a megfelelő jelzéseket. Sok magánautós is settenkedik a turistalátványosságok körül. Jellemzően egy fehér Lexusban esetleg Audiban, ami bár csábító, ők sokkal borsosabb áron fognak minket elfuvarozni a helyszínünkig. Taxit szinte bárhol leinthetünk, de sétálgatás közben sok taxis áll meg a turisták mellett utazásra invitálva őket. Vannak kifejezetten nőket szállító taxik, de ezek árfekvése semmiben sem másabbak, mint a társaiké.

Nagswsúti

Palm Jumeirach Monorailnak nevezik Dubaj magasvasútját, amivel a pálmafaalakú szigetre mehetsz ki. A dubaji metró mellett lévő magasvasút tényleg magasan van. Elképesztő élmény a sziget felett eljutni néhány megálló alatt a pálmafa csúcsúhoz. Itt található a híres Atlantis hotel, és több szórakozási lehetőség (akvárium, csúszdapark, éttermek, pláza).

Plázázás

Dubajt hívhatjuk a plázák fellegvárának is, hiszen itt szinte minden kerületre 1-2 hatalmas bevásárlóközpont jut. A legnagyobb a Dubai Mall, ahol a plázában 1200 bolt várja a vásárlókat, sőt még egy hatalmas akváriumban is gyönyörködhetünk. Az Emirates Mall a második legnagyobb plázája a városnak. Itt is órákig el lehet bolyongani, vagy kipróbálni a különböző éttermek kínálatát, vagy csak nézni ahogy az emberek szánkóznak, korcsolyáznak, és síelnek a pláza közepén felállított sípályán és korcsolyapályán. Az Ibn Battuta Mall az egyik legkülönlegesebb pláza, ez híven tükrözni az arab világ külsőségeit. A régi külső mellett csodás üzletekben vásárolgathatunk úgy, mintha egy piacon járnánk. Egyre fontos figyelni, a fényképezés a plázában nem tiltott dolog, de sose fotózzunk arab nőket, arab férfiakat, és családokat, mert ez tiltott dolog!

Nyaralás

Dubaj a nyaralók egyik Mekkája, rengetegen érkeznek ide az őszi-téli hónapokban, hogy élvezzék a kellemes 26-30 fokot és a meleg tengert. Érdemes az utazásunkat október és március közé tenni, mert ezeken az időpontokon kívül sokszor nagyon meleg van a városban. Dubaj klímája mindig magas pártatartalmú, a nyári hónapokban nem ritka az 45 fok körüli hőmérséklet, ami este sem megy 30-32 fok alá nyáron. Sok szálloda található a tengerparton, így ezeknek saját szeparált partjuk van a náluk megszálló vendégeknek, de Dubaj szabadstrandjai bárki számára nyitottak és elérhetőek ingyenesen.