Egykor a koronázások, ma a dobogós versenyzők itala.

Az aranyló és gyöngyöző pezsgő gyakorlatilag az ünneplés szinonimája, hiszen amikor előkerül egy palackkal, biztosan valami nagy jelentőségű dologról van szó – legalábbis egy autóverseny futam végéről. De akad még egy dolog, amire asszociálunk a pezsgő név hallatán, mégpedig a luxusra; szinte látjuk magunk előtt, ahogy a szupermodellek kortyintanak egyet a kristálypoharukból, ahogy a világ elitje a magángépein hörpinti fel a nedűt. Ismerjük meg kicsit jobban ezt az italt, amiből még a földkerekség leghíresebb ügynöke, James Bond is többet iszik, mint a nevéhez szorosabban köthető Martiniből.

 

Veszedelmes ital

Az alkohol mértéktelen fogyasztásának félelmetes következményeit szinte senkinek sem kell bemutatni, ellenben a pezsgő ifjúkorában már akkor is veszélyesnek minősült, amikor még ki sem töltötték a palackból. Hogy ez miként lehetséges? Az eleinte koronázási borként használt ital csak a kiváltságosokhoz jutott el, az ára ugyanis a nép számára elérhetetlen távolságokba taszította. De ez sem változtatott azon a körülményen, hogy a palackoknak több mint a fele még érlelés közben felrobbant, ami miatt a készítők fém maszkokat viseltek, ha az üvegeket kezelték. Ennek a nem túl szerencsés tulajdonságának köszönhetően nyerte el a bájos ördög itala elnevezést is. A kora újkorban máshogy vélekedtek a pezsgőről, elterjedt vélekedés volt, hogy a malária ellenszereként használható, de legalábbis a buborékok segítségével gyógyítható a megbetegedés.

 

Elképesztő legek

Egy üveg pezsgőben nagyjából 49 millió buborék található, aminek köszönhetően az üveg kinyitásakor akár 64 kilométer per óra sebességgel is kilőhet a dugó. Jobb tehát a békesség, és nem felrázni az üveget, ahogy például az autóversenyzők teszik. Ez utóbbi hagyomány egyébként egy véletlennek köszönhető, mégpedig annak, amikor a hatvanas években Jo Siffert autóversenyző kezébe valaki egy felrázott üveg pezsgőt adott, ami egy meglehetősen vicces helyzetet eredményezett – és egyben szokást is teremtett. Winston Churchill neve hallatán nem a pezsgő az első dolog, ami eszünkbe jut, pedig vélhetően meglehetősen szoros kapcsolatot ápolt a gyöngyöző itallal is, hiszen 1908 és 1965 között nagyjából 42 ezer üveggel fogyasztott el belőle. De rekordernek számít Marilyn Monroe is, aki 350 üveget nyittatott ki, hogy megfürödhessen a gyöngyöző borban.

 

Mi köze a női melleknek a poharakhoz?

Ugyan ma már többnyire a magas és keskeny pezsgőspoharakból szokás inni ezt az italt, korábban nagyon népszerűek voltak az alacsonyabb és szélesebb kelyhek is. Tartja magát az az elképzelés, miszerint ezeket Marie Antoinette bal melléről formázták, de sajnos ez nem igaz, mivel már jóval a színre lépése előtt elkészült az első ilyen pohár Angliában. Az viszont igaz, hogy a becsvágyó királyné bal melle inspiratív hatású volt, hiszen annak alapján porcelán tálkákat készítettek, amikből tejet kellett inni, miközben a Marie Antoinette és udvarhölgyei fejőslánynak öltözve mulattak. Mindennek ellenére is készült hasonló ihletettségű pezsgős kehely, mégpedig Claudia Schiffer, illetve Kate Moss domborulati alapján. Persze nem csak a poharakra, a belevalóra is figyelmet kell szentelni, de ha még nem szereztük be a szilveszteri nedűt, akkor sincs gond, hiszen az online bevásárlás során néhány órán belül az ajtónkig érkezik a gyöngyöző ital.