A kutyák füle többszörösen érzékenyebb, mint az emberé, olyan hangokat is hallanak, amelyekről nekünk fogalmunk sincs. A túl nagy zaj komoly problémát jelenthet számukra.

Mire képes egy órányi durrogtatás? Az érzékenyebb kutyák megpróbálnak elbújni vagy elfutni a kellemetlen zaj és fájdalom forrásától. Stresszhelyzetben megrongálhatják a bútorokat, vagy akár meg is sérülhetnek pánikrohamukban. Az állatmenhelyek minden éven szilveszter után megtelnek elkóborolt kutyusokkal, de ez a jobbik eset, sajnos sok hű barát életét veszti vagy örökre elvész. Készüljetek fel alaposan erre az éjszakára, hogy az új év zavartalanul és boldogan kezdődjön mindkettőtök számára.

Sétára fel

Reggel, mielőtt elkezdődne a szilveszteri mulatozás, menjetek sétálni. Minél jobban kifárasztod kedvencedet, annál jobb. Ezen a napon jobb, ha nem engeded szabadon a kutyusod, sokan már napközben elkezdik durrogtatni a petárdákat és póráz nélkül fennáll a szökés veszélye.

Ellenőrizd a kutyabilétát

Minden információt adj meg, kezdve a telefonszámtól egészen a lakcímig. Megkönnyíted a rendőrök és a menhelyek munkáját, illetve így sokkal gyorsabban visszakerül hozzád a kis barátod.

Ne hagyd magára

Éjfél előtt vonuljatok el a lakás vagy ház legcsendesebb szobájába. Nyugodt hangon beszélgess vele, simogasd és ne spórolj a dicsérő szavakkal sem.

Ne büntesd az állatot, nem tehet róla

A kutyusod vonyíthat, nyüszíthet, vagy akár tócsát is csinálhat, ez mind a félelem jele, tehát ha veszekedni fogsz rá vagy megbünteted, csak rontasz a helyzeten. Légy megértő, add a tudtára, hogy nem haragszol rá és próbáld meg elterelni a figyelmét.

Ha muszáj elmenned

Ha el kell menned, készülj fel a legrosszabbra. Távolíts el minden olyan tárgyat, amely széttörhet és sérülést okozhat. Az üvegasztal, az álló tükör, de még csak az álló lámpa is veszélyt jelenthet. Lehet, hogy nem történik semmi, de ezt inkább ne hagyd a véletlenre. Ha biztos vagy benne, hogy kutyusod nehezen fogja viselni a durrogtatást, plusz, hogy nem vagy vele, akkor inkább fogadj fel kutyaszittert.

Orvosság helyett nyugalom

A legtöbb esetben elég, ha behúzod a függönyöket és áthelyezed a kutyus fekhelyét egy nyugodtabb helyre. A hangos rádió vagy televízió segíthet elfedni a kellemetlen hangokat.

Ha máshogy nem megy

Ha tudod, hogy másképp nem megy, fordulj állatorvoshoz. Sose használj embereknek szánt gyógyszereket vagy nyugtatókat. Az állatokra nincs olyan hatásuk, mint az emberekre és rosszabb esetben meg is mérgezheted a kedvencedet.

A begyógyszerezett kutyáról gondoskodni kell

Gyógyszerek beadása után mindig figyelni kell a kutya állapotát, ez a nyugtatónál is érvényes. Sose hagyd sokáig egyedül kedvencedet, azonkívül, hogy egészségügyi problémák léphetnek fel nála, arra is fontos figyelni, hogy helyes pozícióban aludjon.

Vigyázz az üvegcserepekre

A reggeli sétánál is legyetek óvatosak. Sajnos csak nagyon kevesen takarítanak össze maguk után, így könnyen találhattok az úton üvegcserepet vagy maradványokat a tűzijátékból. A cserép csúnyán felsértheti kedvenced mancsát a tűzijáték pedig vonzó lehet a kutya számára és bár nem áll fenn a mérgezés veszélye, könnyen megeshet, hogy a kis kíváncsi barátod olyas valamit nyel le, ami emésztési problémákat okozhat nála.