Az alma, mint szimbólum sok kultúrában és vallásban előfordul, különböző jelentésekkel bír, és jellemzően a szerelemhez, vágyhoz kapcsolódik.

Nem véletlen, hogy számos festményen megjelenik, és több műben, sőt akár mesékben is szerepet kap. Gondoljunk csak a Hófehérkére. Az alma egészségre gyakorolt jótékony hatásáról se feledkezzünk meg, biztosan mindannyian kívülről fújjuk a mondást, hogy: minden nap egy alma, az orvost távol tartja.  De most kicsit más almákat néztük meg közelebbről: három különösen híres “apple”-t gyűjtöttünk össze, ismerd meg őket jobban.

Apple

Talán senkinek nem kell bemutatni az egyik legismertebb technológiai céget, amelynek logója egy harapott alma. A logó eredetileg színes volt, hogy utaljon az Apple II számítógép színes grafikájára, de később egyszínűre változott. A harapás az angol “bite” szóra utal, ami egyben a “byte” szóval is rímel, ami az informatikában egy adatmennyiséget jelöl. A cég olyan eszközökkel hódította meg a világot, amelyek nélkül ma már elképzelhetetlen a kommunikáció. Ilyen például az Apple iPhone vagy az iPad. A telefon és a táblagép mellett okosórái is nagy népszerűségnek örvendenek.

New York

Az Egyesült Államok legnépesebb városa, amelyet gyakran neveznek “The Big Apple”-nek, azaz “A Nagy Almának”. A becenév eredete nem teljesen tisztázott, de egy elmélet szerint az 1920-as években egy újságíró használta először, aki a város lovasversenyeiről írt, és az almát a versenyek fődíjaként említette. A becenév később elterjedt a jazz zenészek és a turisták körében is, akik a várost a lehetőségek és a szórakozás szimbólumának tekintették. Ha már szórakozás, akkor jó tudni, hogy a világ egyik leghíresebb szilveszteri ünnepsége New Yorkban van. A Time Square-en engedik le ugyanis azt a hatalmas, zászlórúdon lógó időzítő gömböt, ami számos szilveszteri filmben is szerepet kapott már.

Genesis lemezborító

A Genesis egy brit progresszív rock együttes, amelynek egyik leghíresebb albuma az “Invisible Touch” volt 1986-ban. Az album borítóján egy alma látható, amelyet egy kéz érint meg, és ezzel átlátszóvá tesz. Az alma ebben az esetben a bibliai jelenetre utal, amely szerint Éva elvette a tiltott gyümölcsöt, majd beleharapott, és ezzel megváltoztatta az emberiség sorsát.  Az album címe is erre a történetre utal, hiszen az “Invisible Touch” az a rejtélyes erő, ami befolyásolja az emberi sorsot.