A pezsgő egy olyan ital, amely több lépésben készül. Először rozsdamentes acéltartályokban vagy tölgyfahordókban elsődleges erjesztésen megy keresztül. Ezután palackozzák és acélkupakkal zárják le. A palackokat ezután 18 hónapig síkban tárolják. Ekkor a palackokat át kell vetni egy “riddling” eljáráson, hogy eltávolítsák az üledéket. A riddling során a palackot egy állványra helyezik, és naponta negyed fordulatot tesznek rajta.

A pezsgőkészítési eljárás összetett és időigényes. Ez magában foglalja a szőlő kézzel történő szedését, a kettős erjesztést, a szakszerű keverést és a pezsgőfőzést. És persze türelem. Mindezek a lépések szükségesek a tökéletes pezsgő elkészítéséhez. Ha többet szeretne megtudni a pezsgőkészítés folyamatáról, akkor a legjobb helyen jár.

Miután a cukor feloldódott, a következő lépés az élesztő szétválasztása. A pezsgőben lévő élesztő elfogyasztja a palackban lévő cukrot, így hozza létre a pezsgő érzetét, ami annyira egyedi ebben az italban. Ha ez megtörtént, a folyamatot degorzsálásnak nevezik. A pezsgőnek ezután másodlagos erjedésen kell átesnie, amely egy olyan folyamat, amelynek során élesztőt és cukrot adnak a borhoz, hogy meghatározott mennyiségű alkoholt és szén-dioxidot hozzanak létre.

A második erjedési folyamat a palackban történik, és egytől három hétig tart. Ezt a szakaszt követően a bort 10-12 Celsius-fokos hőmérsékleten tárolják. Ahhoz, hogy tökéletes pezsgőt kapjunk, egy bizonyos hőmérsékletet és páratartalmat kell fenntartani. Ezenkívül a bort a palackozás után 15-36 hónapig seprőn kell érlelni. Ez egy fáradságos folyamat, és időt vesz igénybe.

Ha a bor elkészült, akkor jön a dugózás ideje. Ehhez a palackokat ládákba helyezik. A dugót biztonságosan rögzíteni kell a degorzsáláskor felszabaduló szén-dioxid nyomása ellen. Ezt a lépést követően a bor készen áll a szállításra. Ennek eredményeként a fogyasztók most már nyomon követhetik, hogy kedvenc pezsgőjük milyen utat járt be. Ez lehetővé teszi számukra, hogy teljes bizalommal fogyasszanak pezsgőt.

A pezsgési folyamat az alapbor kiválasztásával kezdődik. Ez a bor általában az északkelet-franciaországi Champagne régióból származik. A fehér pezsgő előállításához elsősorban a Pinot Noir, a Chardonnay és a Pinot Meunier szőlőfajtákat használják. Vannak, akik a rózsaszínű bort részesítik előnyben, és vörös asztali borból is készülhet rózsaszín pezsgő. Ezt a bort hosszú ideig erjesztik cukor és élesztő segítségével. Ez a folyamat finomítja az alkoholtartalmat és megköti a szén-dioxidot.

A második lépés a második erjesztés, amelynek során a fehér- és a vörösbort összekeverik. Ezt macerációnak is nevezik. Ez az a lépés, amely a rózsaszínű pezsgő rózsaszínű színét adja. A bort ezután vastag, hosszú nyakú palackokba töltik. Ezt követően hűvös pincében tárolják.