Összegyűjtöttük milyen látványosságokat érdemes megnézni ha Barcelonában járunk és természetesen a barcelonai labdarúgás sem maradhat ki a felsorolásból.

A Camp Nou stadion

Az FC Barcelona otthona nem csak Spanyolország, de Európa legnagyobb befogadóképességű stadionja is a sportfogadás online információi szerint.. A Camp Nouban 1,5 órás stadiontúrákon lehet résztvenni, a látogatás a  Barcelona modern múzeumában kezdődik, ahol a korábbi sztárok: Kubala, Maradona, Cruyff, Guardiola, Ronaldinho stb. ereklyéit, nagy pillanatait és a klub trófeáit lehet megtekinteni többek között. A túra része a stadion különböző részeinek a megtekintése is, így eljuthatunk a pályára, a játékoskijáróhoz, a vendégcsapat öltözőjébe, a kommentátori állásokhoz és még sok-sok helyre.

A stadion az átadása óta rengeteg sport és kulturális rendezvénynek adott már otthont. II. János Pál pápa miséjén, 1982. november 7-én 120 000-en vettek részt, de több híres könnyű- és komolyzenei előadó is fellépett a katalán szentélyben. A stadion 50-ik születésnapja alkalmából, 2007-ben a Barca nemzetközi pályázatot írt ki a létesítmény felújítására. A pályázat kiírásakor kikötötték, hogy az épületnek szimbolikus építménynek kell lennie a felújítás után, illetve hogy a nézőtér legalább felét be kell fedni.

Érdekességek az FC Barcelonáról

A katalánoknak a legdrágábban értékesített játékosa egyben a világ legtöbb pénzért megvásárolt labdarúgója is, Neymart 222 millió euróért vette meg a PSG 2017-ben. A lista második helyén Arthur található, akiért 2020-ban fizetett ki a Juventus 72 milliót. A harmadik helyért pedig 20 évet kell visszarepülnünk az időben, Luís Figot 60 millióért vette meg a legnagyobb rivális Real Madrid a sportfogadás online adatai alapján

A csapat történetének a legfiatalabb gólszerzője jelenleg Ansu Fati, a játékos még a 17 éves sem töltötte be amikor 2019 augusztusában gólt szerzett a spanyol bajnokságban. A lista második helyezettje az óriási tehetségnek induló Bojan Krkic, aki 1 hónappal múlt 17, amikor 2007 októberében gólt szerzett a csapatban. A csapat legnagyobb sztárja Lionel Messi sem töltötte még be a 18-at, amikor megszerezte az első találatát a csapatban, ez 2005-ben történt.

A spanyol élvonalban a Barcelona legidősebb gólszerzője Dani Alves, aki idén vette át a vezetést ebben a kategóriában. A brazil jobbhátvéd 2022. február 6-án 38 évesen és 9 hónaposa lőtt gólt Atlético Madrid ellen egy 4-2-re megnyerte találkozón. Ezzel majdnem három évet ver rá a csapat egyik legnagyobb legendájára Carles Puyolra, aki szintén védő létére tudott idős korában is a kapuba találni. Puyol az Alméria kapuját vett még be 2014 márciusában, ezen a találkozón szintén nyert a katalán alakulat és ekkor is 4 gólt szereztek.

A jelenleg is aktív labdarúgók közül Cristiano Ronaldótól kell a legjobban tartania a Barcelonának, hiszen a portugál klasszis lőtte a legtöbb gólt ellenük. Igaz, amióta Ronaldo otthagyta a Real Madridot azóta már ritkábban találkoznak, így az is megeshet, hogy ez a szám már nem fog nőni. A portugál játékos 34 meccsen 20-szor vette be a katalánok kapuját. Mögötte Karim Benzema következik, aki 41 meccsen 11-szer talált be a Barcának, a harmadik pedig a Celta Vigo játékosa Iago Aspas ezen a listán, a sportfogadás online statisztikái szerint, ő 17 összecsapáson 10 gólt szerzett.

Izgalmas épületek

DE természetesen nem csak a futballról szól minden a városban, talán már közhelyesnek is tűnhet, de nem lehet kihagyni Antoni Gaudí zseniális épületeit, élen a Sagrada Famíliával, amely a város legikonikusabb épülete és befejezetlen jelképe is egyben. A Sagrada Família bazilika az organikus építészet remekműve, amely Gaudí katalán szecessziós stílusa mellett gótikus stílusjegyeket is tartalmaz, így egy teljesen egyedi irányzatot alkotott meg az építész, amely egyetlen építészeti emlékhez se hasonlítható. Spanyolország és Barcelona leglátogatottabb műemlékét évente 2,5 millió turista keresi fel, 2005-től pedig az UNESCO világörökségi listájára is felkerült a templom Születés Kapuja oldali homlokzata.

A Casa Milá szintén a katalán építész mesterműve, amit még az 1900-as évek elején tervezett a Milá család megrendelésére. Ez a gyönyörű szecessziós épület ma már nyitva áll a látogatók számára, így betekintést nyerhetünk a rendkívüli ház belsejébe és tetőszerkezetébe is. Ezt a színes épületet tartják a művészet egyik legkülönösebb és legszebb alkotásának, Gaudí pedig ez volt az utolsó lakóépület

És még mindig nincs vége a Gaudí remekművek sorának, ha Barcelonában járunk szintén a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik a Güell Park. Az El-Carmel hegyen elterülő park a nevét a megrendelőjéről, Eusebio Güell grófról kapta. A Güell parkot nem csak a Gaudíra stílusára jellemző érdekes geometriai formákért, a csodás csempedíszítésekért és a különleges növényzetért érdemes felkeresni, hanem a városra nyíló lélegzetelállító panorámáért is.

Egy kis kikapcsolódás

Ha szórakozásra és kikapcsolódásra vágyunk egyben, akkor mindenképp a La Barceloneta tengerparti városrészt keressük fel. A több mint 4,5 kilométer hosszan elterülő, Barcelona hét különböző strandja közül valószínűleg a Barceloneta a legjobbnak és a legnépszerűbbnek, ráadásul a városközponthoz is ez található a legközelebb. Az 1100 méter hosszú, homokos part mentén egy járda fut végig, ami igen népszerű a kocogók és kerékpárosok körében. Nem meglepő, hogy a Barceloneta igen zsúfolttá tud válni, főleg a nyári hónapokban, amikor kinyitnak a tengerparti bárok és a strand hamar megtelik turistákkal és helyiekkel, tehát a jó hangulat garantált.

Forrás: sajtóközlemény, 2020. december 3.