Összeszedtünk egy csokorra való érdekességet tűzijáték témában.

 

A tűzijátékok külföldi történetéről ebben a cikkünkben olvashat. De hol és mikor tartották az első tűzijátékot itthon?

A válaszhoz rendesen vissza kell mennünk az időben, pontosan 542 évet, anno 1476. december 22-öt mutatott a naptár.

Az alkalom igen fejedelmi volt, ugyanis az egyik legkedveltebb királyunk második esküvőjén tartottak nagyszabású tűzijátékot. Az esemény Mátyás király és Aragóniai Beatrix egybekelése volt.

A buzogányokkal, tűzkerekekkel és sok más látványelemből álló tűzijátékot Regiomontanus, német csillagász és matematikus készítette.

A hazai vonalat tartva, ismét kitűnik a magyar szürkeállomány és kreativitás ereje: hazánkban alkalmaztak Európában elsőként elektromos indítógépet a tűzijátéknál. Az alkalom nem december 31. estéje volt, hanem az 1965-ben rendezett augusztus 20-i ünnepség. Az elsőség Teleki György és Fekete Károly gépészmérnököknek volt köszönhető.

Mielőtt kitérnénk arra, hogy a hazai pirotechnikai szakma mitől lendült fel, kis múlt idézés. Itthon a tűzijáték és petárda gyártás Emmerling Adolfnak köszönhető, aki az 1900-as évek elején kezdte a működését Budapesten, közelebbről Pesterzsébeten. A második világháborút követően államosították a cégét, és le is költöztették Balatonfűzfőre.

A rendszerváltást követően kissé belassult a hazai tűzijáték ipar, a fellendülés annak volt köszönhető, hogy 1992-ben egy magánszemély, Gyulán elég komoly tűzijátékot rendelt. Ez az esemény hozta a további megrendelőket.

Az év vége közeledtével egyre több pirotechnikai szakértő nyilatkozik, miközben nem biztos, hogy minden olvasó, néző tudja, mit jelent pontosan a szakma. A piro a nyílt láng használatával kapcsolatos tárgykört takarja, a szó görög eredetű, de a görögök a tűz szavukat a szanszkritból csenték.

Hogyan születnek a csillagok a tűzijáték közben?

Ha valami nagyon bonyolult dologra gondolt, akkor tévedett. Mindössze egy betonkeverőszerű szerkezet, lenmag, csillagpor és víz szükséges hozzá… Az egyenletes keverés után különböző méretű golyókká állnak össze az említett anyagok, amiket a száradást követően méretek szerint szétválogatnak. Ezt lövik fel, majd robban fel a magasban…

Tippeljen, mekkora a világ legnagyobb tűzgömbje és mekkora az a golyó, amiből kifejlődött?

A nemdohányzó japán munkahelyen készült gömb 1219 milliméter átmérőjű és 422 kilós. 823 méter magasan robbantották fel, ekkor keletkezett a 731 méter átmérőjű tűzgömb.