Szilveszter szállodában

»»Szilveszter szállodában

Szilveszter szállodában

Az utóbbi években egyre nagyobb divat, az év végi ünnepeket nem otthon tölteni.

 

A szilveszter és a karácsony közeledtével szétnéztünk a szállodák témájában, hogy mi is a helyzet itthon.

A szilveszter és a szeretet ünnepének nem otthon töltésének egyik előnye, hogy az ünnepekkel járó házimunkával, elfoglaltságokkal, és a vendégsereg után keletkező “romok” eltakarításával nem kell foglalkozni.

Ez a tevékenység is bele tartozik az árba, ami az egyik legkomolyabb érv a hotelben eltöltött ünnepek mellett. A másik, hogy a főzéssel sem kell foglalatoskodnia a háziasszonynak, az étteremben elérhető minden, ami szem-szájnak ingere.

Szálloda helyzet itthon

A szilveszter kapcsán érdemes egy kicsit szétnézni, hogy miként áll a szállodai szakma itthon.

2015-ben huszonkettő új szálloda épült Magyarországon, ez 944 darab szobát jelent. Ebből tizennyolc épült vidéken (685 szoba) a maradék 255 szobát magában foglaló négy szálló pedig a fővárosban.

A terjeszkedés 2016-ban már nem volt ennyire aktív, a Központi Statisztikai Hivatal két éve tizenöt új szálloda átadását jegyezte fel, ez 887 darab szoba, ami a vidék és a főváros felosztásában a következőképpen néz ki: a 136 szobát magába foglaló három budapesti szállóval szemben, ott a 751 szobát tudó, tucatnyi vidéki szálloda.

2017 első negyed évében hét szálloda nyitotta meg a kapuit, ami 390 szobás bővülésnek felel meg.

A három fővárosi szálláshely 222 szobával rendelkezik, a négy vidéki pedig 168-al.

Szálloda sűrűség

A számokból látszódik, ha valaki nem otthon akarja tölteni a szilvesztert vagy a karácsonyt, akkor van miből választania. Még mindig a 2017-es KSH adatait szemlézzük, a kelet-európai hotel átlagárak 73 Euróba kerülnek, az itthoni szoba árak szerencsére ennél lentebb találhatók: hazai statisztikák 17575 forintot mutatnak.

Találni konkrét adatokat is a pontos szoba számokról, a 2017-es áprilisi adatok 56701 darab szobáról szólnak, a főváros vonzereje szokás szerint erős: 19479 darab kiadandó helység áll a turisták rendelkezésére. Vidéken ez a szám 37222.

A célországok

Az év végi utazás nem csak a hazai pályán mozgó turistákra jellemző, hanem a külföldiekre is.

A top hármas lista, hogy kik jönnek hozzánk: az elsők a németek, ők 347 vendég éjszakát töltöttek a hazai szállodákban 2017 első negyedévében. Őket követik az Egyesült Királyságból érkezettek (264), a dobogó harmadik fokán pedig az olaszok találhatók, 234 eltöltött éjszakával.

2019-01-27T13:45:34+00:00Egyéb írások|