Az év első napja a fergeteges bulizás és éljenzés mellett a fogadalmak ideje is. Azok az emberek, akik kicsit is hisznek a jószerencsében, és szeretnék életüket végre egyenesbe hozni, garantáltan megfogadnak valamit újévkor, vagy éppen véresen komolyan vesznek néhány népi hagyományt és babonát. Sokan például azt fogadják meg a következő évre nézve, hogy megtanulnak spórolni, jobban odafigyelni arra, hogy mire mennyit költenek, és elkezdik félretenni megtakarított pénzüket.

Ahhoz, hogy ez a lehető legjobban működjön, megmutatunk most néhány spórolási trükköt, melyet jó lehet szilveszter körül bevetni annak érdekében, hogy jövőre több pénzünk megmaradjon.

Mindig tervezzünk előre

Az előre tervezés, és a hosszútávú célkitűzés nem minden embernél működik. Van, aki imád mindent megtervezni, ennek ellenére sok ember szeret inkább a mának élni. A rövidtávú célok kitűzései mellett azonban próbáljunk meg arra is odafigyelni, hogy a következő évre legalább egy hosszútávú célt is ki tudjunk tűzni magunk elé. Mivel a hirtelen jött, nem várt kiadások mindig felül fogják írni a céljainkat, a legjobb ötlet, ha ragaszkodjunk hozzá, hogy a félretett összeghez egy vagy akár két-három évig egyáltalán nem nyúlhatunk.

Hogy pontosan tudjuk azt, mire is szeretnénk a következő évben félretenni, nagyon fontos ahhoz, hogy valóban változtatni tudjunk a pénzköltési szokásainkon. Ha a megtakarított pénzünket csak úgy „valamire” tesszük félre, nagy a valószínűsége, hogy rövid időn belül hozzá fogunk nyúlni, ám ha pontosan tudjuk, hogy új kocsira, egy nagyobb lakásfelújításra, vagy egy új mosógépre próbáljuk összeszedni a pénzt, akkor sokkal könnyebb lesz megállni azt a késztetést, hogy hozzányúljunk ehhez az összeghez.

Tudjuk pontosan, mire mennyit költünk?

Jó tudni azt is, hogy mire mennyi pénzt költünk havonta. Ezt mégis nagyon kevesen tudják pontosan megmondani. Ha a következő évben szeretnénk kicsit tudatosabban vásásrolni, ezáltal kevesebb pénzt ott hagyni a boltokban, okos ötlet lehet, ha januártól elkezdjük pontosan vezetni azt, hogy melyik üzletben, mikor, mire, mennyi pénzt költöttünk el. Erre manapság már több alkalmazás is a segítségünkre lehet, de ha a hagyományos dolgokat kedveljük, akkor ennek a vezetéséhez, és a fontosabb kalkulációikhoz elég egy nagyobb füzet, egy toll, és esetleg egy számológép.

Ezután pedig csak arra kell figyelnünk jobban, hogy minden vásárlás után megtartsuk a fizetés után kapott blokkot, hiszen azon minden fontos információ fel lesz tüntetve, melyre nekünk a későbbiekben szükségünk lehet. Ahogy az emberek elkezdik pontosabban vezetni a költésvetésüket, mindig meglepődnek azon, hogy mennyi pénzt költenek élelmiszerre, ruhákra, vagy éppen a családtagjaiknak ajándékokra, különböző ünnepek alkalmával. A költségvetés vezetése során ügyelhetünk arra, hogy kevesebb pénzt költsünk, és az így megmaradt összeget valóban megspórolva tehetjük félre a nyaralásra, vagy az új autóra.