A fogászati és szájsebészeti beavatkozások, mint például a bölcsességfogműtét, foghúzás, fogtömés vagy fogfehérítés után érdemes betartani a fogorvos tanácsait. Ezek a tippek és tanácsok saját egészségünk megőrzése érdekében rendkívül fontosak, hiszen egy-egy ilyen szabály elhalasztása rengeteg kárt tehet szájüregünkben. Melyek azok a hibák, amelyeket legtöbbször elkövetünk, és mire figyeljünk a fogászati beavatkozást követően?

Evés-ivás a fogászati beavatkozást követően

A legtöbb fogorvos a fogászati kezelés előtt figyelmeztet minket arra, hogy ne éhgyomorral, farkas éhesen üljünk be a fogászati székbe, hiszen vannak olyan beavatkozások, amelyek után nem ajánlott az étkezés. Az első hiba, amit rögtön elkövethetünk, hogy üres hassal megyünk el fogorvosunkhoz. Ha olyan kezelésben részesülünk, ami helyi érzéstelenítéssel jár, akkor minden esetben kerülendő pár óráig az étel fogyasztása. Ennek oka, hogy az érzéstelenítő miatt elzsibbadhat a szánk, ráharaphatunk nyelvünkre, vagy megsérthetjük a keletkezett sebet is. A szájsebészeti beavatkozásokat követően pépes ételek fogyasztása javasolt, azonban foghúzás után ezeket mellőzni szükséges, hiszen sokkal könnyebben bejutnak a sebbe. Ebből az okból az apró szemcsés ételeket, mint például magvas péksütemények, gabona vagy rizs, is érdemes elkerülni. Azonban, ha nem tudjuk kiiktatni étrendünkből és ezek bekerülnek a sebbe, azt ne kezdjük el fogpiszkálóval kiszedni. Fogfehérítés után legalább öt napig el kell kerülni a fogakat elszínező ételeket, italokat. A fogászati kezeléseket követően ne fogyasszunk tejtermékeket és tojást, valamint az alkohol fogyasztását is kerüljük legalább két napig.

Káros szenvedélyek: dohányzás és kávé

A ragyogóan fehér fogsor érdekében minden esetben ajánlott a dohányzás és a kávéfogyasztás mellőzése. Sokszor nehéz megállnunk, hogy ne hódoljunk káros szenvedélyeinknek, de érdemes betartani a fogorvos tanácsait, ugyanis a nikotin lelassítja a sebgyógyulást, a kávé és a fekete tea fogyasztása pedig vérbőséget okozhat.

Fogmosás kihagyása

A foghúzást követően szánkat tilos öblögetni, valamint fogkefével dörzsölni. Ilyenkor sokan úgy gondolják, hogy a fogmosás önmagában tiltott tevékenység, azonban ez nem igaz. Fogainkat ettől függetlenül meg kell tisztítani, azonban törekedjünk arra, hogy puhább fogkefét használjunk. Fogmosás közben óvatosan öblítsük ki szánkat, a sebet tartsuk tisztán a gyógyulási folyamat során.

Fizikai aktivitás

A fogászati kezeléseket követően ugyanúgy szeretnénk folytatni megszokott életünket, azonban egy-két dolgot jobb, ha az eszünkbe vésünk. Foghúzás, szájsebészeti beavatkozás után érdemes legalább 3-4 napig a nehéz fizikai munkát kerülni, amihez hozzátartozik a sporttevékenység és az edzés mellőzése is. Foghúzás után olyan zavar léphet fel a keringésünkben, ami akadályozhatja az autóvezetést. Így ha lehet, kérjük meg hozzátartozóinkat, hogy jöjjenek el értünk a kezelés után.