Másodállásban is lehetünk egyéni vállalkozók.

Ma már arra is van lehetőség, hogy másodállásban legyünk egyéni vállalkozók. Ezt az utat azok a személyek választják, akik ugyan ki szeretnék magukat próbálni az üzlet világában, de túlságosan rizikósnak gondolják, hogy csak egyéni vállalkozóként működjenek, és nem szeretnének túl nagyot kockáztatni, mindent egy lapra feltenni.

Okok, amiért másodállásban lesz valaki egyéni vállalkozó

Sok oka lehet annak, ha valaki másodállásban kíván egyéni vállalkozó lenni. Mi most 5 ilyen okot sorolunk fel:

  1. Az emberek többsége valami olyasmit csinál egyéni vállalkozóként másodállásban, ami igazán a szenvedélye, amit igazán szeret. A főállást viszont úgymond kényszerűségből, megtartják, hiszen élni is kell valamiből, a számlákat továbbra is fizetni kell.
  2. Nyilvánvaló, ha valaki a főállása mellett lesz egyéni vállalkozó, akkor extra bevételre tehet szert. A mai világban nagyon fontos, hogy több lábon álljunk, több forrás is biztosítson számunkra jövedelmet.
  3. A másodállásban végzett munka, főként, ha azt vállalkozóként műveljük, nem csak nagyobb anyagi függetlenséget biztosít, de sokkal függetlenebbnek is érezhetjük magunkat. Végre egy hely, ahol az emberek nem a felettesük utasításait követik, hanem maguk szabják meg a feladatok sorát.
  4. Azok az emberek, akik másodállást is vállalnak, és ezt egyéni vállalkozóként végzik, mindig is szerettek volna valami hasznosat tenni a szabadidejükben. Az egyéni vállalkozás egy ilyen hasznos tevékenység, ami bónuszként, még extra jövedelmet is biztosít.
  5. Az egyéni vállalkozás nem csak kötelezettségeket és feladatokat takar, de új élményekkel is gazdagítja az embert és új emberekkel is összehozhat bennünket a sors. Mondhatjuk úgy is, hogy kicsit kitárul előttünk az a bizonyos világ.

A másodállásban végzett egyéni vállalkozás előnyei

Az egyéni vállalkozás indítása teljesen ingyenes, ügyvéd sem szükséges hozzá és online felületen keresztül is lehetséges az elindítása. Az egyéni vállalkozás fenntartása és megszüntetése sem kerül sokba. A másik nagy előny, hogy aki másodállásban lesz egyéni vállalkozó, akkor a 7%-os egészségbiztosításai járulékot csak egy jogviszonyban kell kifizetni. Ezt a munkaadó végzi el a főállású munkahelyen.

Milyen kritériumai vannak?

Ahhoz, hogy egyéni vállalkozást indítsunk másodállásban, minimum 36 órás munkaviszony, vagy nappali tagozatos közép – vagy felsőoktatásban fennálló tanulói/hallgatói jogviszony szükséges. Fontos, hogy legyen megfelelő képesítésünk és végzettségünk, azaz azt csináljuk vállalkozóként, amihez értünk is. Továbbá nem árt, ha megvan a megfelelő anyagi hátterünk és elegendő szabadidő áll a rendelkezésünkre.

A Logosz Cégcsoport egyik szolgáltatáskörébe is beletartozik az egyéni vállalkozás alapítása, de más szolgáltatásokat is felkínálnak az ügyfeleik számára, úgy, mint cégalapítás, cégmódosítás, cég adás-vétel és bélyegzőkészítés. Magyarországon már 19 irodában működnek.