Ahogy egy hazai kereskedelmi TV már jó néhány éve belénk ültette a szlogent: „Nincs karácsony Kevin nélkül”, úgy nincs szilveszter kabaré nélkül sem. Ennek a múltja azonban nem csak pár évre nyúlik vissza. A szilveszteri rádiókabarék már a TV megjelenése és elterjedése előtt is szórakoztatták a nagyérdeműt, a fekete-fehér kijelzők korában pedig új szintre emelték a humort. A 80-as és 90-es éveket sem kellett nevetés nélkül átvészelnünk, hiszen számos nagy nevettető szórakoztatta a közönséget.

Később azonban a humor széles skálájával ismerkedhettünk meg a vígjáték filmek, a stand-up műsorok és a számtalan csatorna kínálata által. Azonban minden korban megvolt az a klasszikus műsorsáv, amit az év utolsó napjára szánt egy-egy TV csatorna. A tévés szilveszteri műsorokban mindig megjelentek az ország sztárjai, nagy humoristái és énekesei, táncosai. A válogatott, minőségi tartalom pedig minden egyes évről megőrizte a korhű stílusjegyeket az utókornak. Ma már talán csak mosolygunk, hogy akkor min nevettünk és hogy milyen frizurával, sminkkel és ruhában jelentek meg a szereplők és a fellépők.

Ma már nehezebb jó szilveszteri műsort találni

Manapság sokkal nehezebb elérni az embereket, de a nézőknek is nehezebb megtalálniuk a tökéletes szilveszteri műsort, köszönhetően, a több, mint 150 magyar nyelvű tévécsatornának. Régebben alig volt 1-2 adó, így nem volt nagy kérdés vagy választási lehetőség, hogy mit nézzen a család szilveszter délután vagy este. A rákészülés már december közepén indult, amikor a Rádió- és Televízióújság dupla száma közreadta a Magyar Televízió egyes és kettes csatornájának ünnepi műsorait. A rutinosak külön táblázatot készítettek, hogy mikor hova érdemes kapcsolni és melyik műsort nézni.

A 70-es évek egyik legendás alakja, Hofi Géza volt, aki előszeretettel mondogatott oda az elvtársaknak és kemény szövegezését gyakran kritizálták az illetékesek. Azonban a Kossuth- és Jászai Mari- díjas előadóművész a magyar kabarétörténelem egyik leghíresebb művészévé vált, így mindenki őt várta szilveszterkor is. Néha csak a rádióban, máskor a TV-ben, akár egy órás előadást is közreadtak róla, a nézők pedig hasukat fogva – korhűen –  cigarettát szívva nevették át magukat az új évbe.

Jól kezdődött minden új év

A 60-as és 70-es években az MTV minőségi és változatos műsorral várta nézőit, ezért nem csak örökzöld slágereket és vidám színpadi jeleneteket, hanem zenés betéteket és kabaréjeleneteket is hallgattunk és láthattunk akkoriban. A kor nagy nevei között fellelhető volt Sárosi Kati, Gózon Gyula, Kazal László és Bilicsi Tivadar is. A névsor 10 év múlva már átrendeződött és feltűntek új zenei produkciójukkal a kor legnagyobbjai: Cserháti Zsuzsa, Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Koós János és Máté Péter.

A furcsa arcok, szakállak és trapéznadrágok korában az óévbúcsúztatás később átalakult és inkább egy megrendezett „Ki mit tud”-ra emlékeztetett, amit a Vigadó dísztermében rendeztek. Itt tűnt fel Záray Márta, Vámosi János, Gregor József, Hernádi Judit, Fónay Márta és Csala Zsuzsa is. Valamint ekkor került feledhetetlen közelségbe Koltai Róbert és a Markos-Boncz humortrió is. A TV szilveszterek neve pedig ekkor forrt össze Antal Imre nevével. Később, a 80-as években már TV-s vetélkedők és betelefonálós műsorok is megjelentek ezen a napon. A szilvesztereket így a Szuperbola politikai magazin, a Házaspárbaj vetélkedő és a Dévényi Tibi bácsi vezette betelefonálós Torpedó tette színesebbé.