Vidéki kiruccanás, különleges vacsorahelyszínek, pezsgőfürdő, tűzijáték. A szilveszter az év egyik legkülönlegesebb estéje, az ünneplésé, amikor átgondoljuk, hogyan zajlottak az elmúlt hónapok, és elképzeljük, miként folynak majd az elkövetkezők. Legtöbb évben szeretnénk valami különleges programban részt venni, pedig sokszor nem a kiruccanás vagy a pezsgés teszi különlegessé az alkalmat. Erre gyűjtöttünk most példákat.

Mert bár szilveszter estéjét tervezve legtöbbször azon gondolkozunk, hogy merre vegyük az irányt, néha megesik, hogy a hangos ünneplés helyett inkább az otthon melegére vágyunk a különleges estén. Bár ez azt jelenti, hogy a nagy társaságból kimaradunk, azt nem, hogy le kell az izgalmakról is mondanunk. Ha szívesen töltenénk játékkal az estét, az interneten számos lehetőség közül választhatunk, az online fogadástól, a kaszinón át a különböző ügyességi játékokig megkísérelhetjük, hogy nyeréssel zárjuk az év utolsó pillanatait.

Versenyszellem és odafigyelés

Ha az online tér helyett inkább klasszikus játékokra szavazunk, a szilveszter este tökéletes lehet, hogy összecsapjunk a barátainkkal vagy a családdal. A társasjátékoknak általában közösségépítő hatása van, összeköti és még közelebb hozza a közelállókat, segít a szabályok megértésében és betartásában, az egyedüli és a csapatmunkában is. Mára hatalmas a választék a társasjátékok piacán, az Activity, a Dixit vagy a Scrabble a legnagyobb kedvencek egyike, de ha nincs otthon egyik sem, nem szükséges, hogy csak a közeledő szilveszter miatt beszerezzük valamelyiket. Elővehetjük a szekrényünkben porosodó kártyapaklikat is, felidézhetünk régről ismert játékokat, vagy ha inspirálódnánk, az interneten számos új ötletből meríthetünk magunknak.

A játékok előtt vagy után a főzésben is kiélhetjük az ünnepi lázunk. A szilveszteri klasszikusokon kívül az otthon töltött óévbúcsúztató tökéletes alkalom lehet arra, hogy valami különleges receptet kipróbáljunk. Tematikus estét is tarthatunk, mely során mindenki más-más nemzet specialitását készíti, igy egy igazán egyedülálló és színes vacsora részesei lehetünk. Vagy akár konyhacsatáé is! Ha nem bánunk egy kis versengést az elkészült ételek körül, pontozhatjuk is az elkészült fogásokat és megválaszthatjuk az új év legígéretesebb séfjeit barátaink vagy családunk tagjai közül. Ha már vacsora, akkor pedig pezsgő! A vacsoracsatából pezsgőküzdelmet is varázsolhatunk a különböző különlegesebb pezsgők pontozásával.

A dekor hatalma

Színes szalagok, csillagok, szerpentinek és konfetti eső. Az otthoni hangulatot a dekorációval is emelhetjük. A vacsorához terítve használhatunk szilveszteri terítőt, szalvétát, papírtányért és poharat. Különböző, színes függődekorációkkal is elfeledkezhetünk a mindennapokról, a szemmaszk vagy világító partykellékek használatával pedig fel sem tűnik majd, hogy nem egy klasszikus bulihelyszínen vagy hotelben, hanem otthon töltjük a szilveszter estét.

Miként másként zárhatnánk az estét, mint a jól bevált tévéműsorokkal? Az ünnepek alkalmával sok legendás filmet tesznek elérhetővé a különböző filmszolgáltatók és televíziós csatornák. Igazán különleges csemegét jelenthetnek a szilveszteri kabarék, legyenek újabbak vagy egy elmúlt évtizedből valók, melyekkel biztosan újraélhetünk valamit gyerek vagy fiatalkori emlékeinkből.

Úgy tartják, az újév úgy telik majd, ahogyan az óévet búcsúztatjuk. Miként a fogadások rámutatnak, hogy milyen álmaink és vágyaink vannak a jelenben, hogy hogyan képzeljük az ideális jövőt, úgy a szilveszter ünneplésének tervezésekor is fontos, hogy megálljunk egy pillanatra, és gondolkozzunk, hogyan látnánk legszívesebben a következő évet. Érdemes a belső hangunkra figyelni még akkor is, ha az nem egyezik a többség elképzelésével. Ha se buli, se tánc, se pezsgő nem kell hajnalig, ne erőltessük. A nyugalmasabb szilveszter, nyugalmasabb évet ígér, és talán éppen ez a legcsábítóbb ígéret, amit elképzelhetünk.