Ebben az időszakban fogy minden évben a legtöbb pezsgő, ami nem véletlen, hiszen az emberek többsége ilyen itallal szeret koccintani ilyenkor, illetve legalább éjfélkor. Ha idén szeretnénk megadni a módját az új év köszöntésének, de fogalmunk sincs még, hogy milyen pezsgőt válasszunk magunknak, az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány aktuális slágerterméket, melyek jó választásnak bizonyulhatnak minden árkategóriában.

Hungária Extra Dry – ha egy olcsó, de kiváló hazai pezsgőt keresünk

Kezdjük rögtön egy hazai márkával a sort, hiszen a Hungária egyike a legjobb pezsgőknek, mely honi színekben próbál meg érvényesülni a piacon. Az Etyek-Budai borvidéken készült finomság a Hungária Pezsgőpincészet száraz fehérpezsgője, melyben három ízletes szőlő is felfedezhető, ezáltal a Chardonnay, a Királyleányka és a Pinot Noir.

Bár az Extra Dry ajánlott, hiszen a jó minőségű pezsgő egyik ismérve a legtöbb esetben a száraz jelleg, de a Hungária természetesen kínál félédes és édes típusokat is az ünneplők számára. Ebben az italban – mely kiváló választás aperitifnek – határozottan kerek savasság figyelhető meg, méghozzá kellemes gyümölcsösség és érett jelleg társaságában. Ügyeljünk rá, hogy még szilveszterkor is kellemesen, nagyjából 6-8 Celsius fokra behűtve fogyasszuk.

Asti Martini Spumante – elérhető árú minőség Olaszországból

 Amennyiben szeretnénk egy jó minőségű olasz pezsgővel koccintani szilveszterkor, akkor érdemes lehet az Asti Martini Pezsgőpincészet italai közül válogatni, hiszen ezek azon túl, hogy garantált minőséget kínálnak, mindemellett elérhető árkategóriával szolgálnak – egyenesen Olaszországból. Leginkább az édes ízek kedvelőinek lesz jó választás, erre utal az Asti megkülönböztetés is, mely minden esetben egy fehérborból készült édespezsgőt takar.

Érdekessége, hogy fehér muskotályszőlőből készül, ami igencsak különleges, exkluzív jelleget kölcsönöz az italnak. Édes jellege miatt még fontosabb odafigyelni a behűtésére, ezáltal legalább 6-8 Celsius fokra le kell csökkenteni a hőmérsékletét ahhoz, hogy kijöjjenek belőle az ízek. Koccintáshoz garantáltan maradandó élményt nyújt majd, de ha koktélhoz keresnénk, akkor is megállja a helyét.

Österreich Gold – aranypelyhes pezsgő a sógoroktól

Ha a minőség és a különleges ízvilág mellett fontos nekünk egy ital megjelenése, hogy valami igazán rendhagyót, már-már túlzottan előkelőt fogyasszunk, akkor az Österreich Gold biztosan nem okoz majd csalódást. Ennek az oka nemcsak az, hogy az Infürh Sekt Pezsgőpincészet száraz fehér pezsgője rendkívül karakteres ízvilágot ad, hanem az is, hogy csomagolása olyan hatást kelt, mint egy aranyrög.

Nem véletlenül, hiszen ebben a pezsgőben minden egyes palackban 23 karátos aranypelyhek úsznak, melyek segítségével megadhatjuk majd a módját az ünneplésnek. Mindezt kellemesen száraz ízhatás és rendkívül erőteljes gyümölcsösség társaságában. Ha kellően behűtjük – például 6-8 Celsius fokra –, akkor nemcsak küllemével, hanem aromájával is garantáltan bearanyozza a szilveszter éjszakát. Méghozzá szó szerint!

Moet & Chandon Imperial Brut – ha megadnánk a módját az ünneplésnek

Sokan tartják azt az egyébként nem is létező mondást, hogy ha pezsgő, akkor csak és kizárólag francia. Tény és való, hogy a kérdéses országból származó italok kivétel nélkül magas minőséget kínálnak, azonban a Moet & Chandon Imperial Brut még a szokásosnál is sajátosabb, így garantáltan jó választás lesz abban az esetben, ha megadnánk a módját az ünneplésnek.

A több mint 250 éves múlttal rendelkező pincészet kérdéses terméke a jó ár-érték arány megtestesítője annak ellenére is, hogy némileg drágább, mint a hazai boltok polcain megtalálható legtöbb pezsgő. Ennek az oka, hogy három különféle szőlőtípusból készült, ezáltal Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier adja az alapját, a végeredmény pedig egy rendkívül karakteres, almás, körtés, barackos és persze frissítő citrusossággal átszőtt fehér száraz pezsgő, mely behűtés után garantáltan életre szóló élményt nyújt a fogyasztó számára.

Bollinger Special – tökéletes száraz champagne a franciáktól

Ha a Moet & Chandon termékét sem tekintjük túlzásnak, akkor érdemes lehet még kipróbálni egy másik francia finomságot is, konkrétan a Bollinger Special pezsgőt, mely egy kívül-belül elegáns italnak tekinthető, ezáltal akkor jó választás, ha szeretnénk megfűszerezni vele egy-egy különleges alkalmat. Száraz fehér jellegét leszámítva kellemesen bársonyos ízvilágot nyújt, méghozzá egyszerre pikáns és kókuszos sajátosságok társaságában.

Mindezt erőteljes gyümölcsösség, almás és barackos élmény teszi igazán teljessé, miközben a Champagne régióra jellemző válogatott szőlőfajták nyújtanak számára igazi prémium hatást. Nem véletlenül olvasható már a nevében is a Special jelző, hiszen igazán különleges élményt nyújt, ha szilveszter éjszakáján felbontunk egy üveggel.

Mumm Cordon Rouge Brut – ami a F1-es pilótáknak is megfelel

Bár a francia pezsgők közül a legtöbben talán a Dom Perignon nevét ismerik, azonban itt a tökéletes példa arra, hogy ha keresünk, találhatunk még különlegességeket a kérdéses régióból, elegendő csak a Mumm Cordon Rouge Brut mellett dönteni. Hogy mitől olyan különleges ez az ital? Egyrészt attól, hogy a Mumm pezsgőház már közel 150 éve gyártja, a termékcsaládhoz pedig 77 különféle bort használnak fel.

Olyan magas minőséget képviselnek ezek a termékek, hogy a F1-es futamok győztes pilótái is ilyen pezsgőt locsolnak szét és koccintanak a győzelem alkalmával. Ha megfelelően behűtjük, akkor a pezsgőből elképesztően komplex ízek szabadulnak fel, hiszen ott bujkál benne minden szőlős és almás jegy, amihez kellemes érettség és citrusosság csatlakozik. Tökéletes szilveszter éjszakára, pláne ha gyümölcstálat vagy valamilyen fehér húsú ételt tervezünk fogyasztani.

Dom Perignon – ha a pénz nem számít

A Dom Perignon pezsgők a világ legjobbjai között vannak számon tartva. Nem véletlenül, hiszen minden pezsgőszakértő egyetért abban, hogy aki kedveli ezt az italtípust, annak életében egyszer mindenképpen meg kell kóstolnia egy palackkal ebből a prémium minőségű finomságból. Árazását ugyan sokan eltúlzottnak tartják, ezt azonban csak azok gondolják, akik nem kóstolták még soha, hiszen egy páratlan, maximálisan egyedülálló, hihetetlenül komplex ízvilágot képviselő pezsgőről van szó.

Ha a pénz nem számít, és életre szóló élményt szeretnénk nyújtani családunknak vagy párunknak szilveszter éjszakáján, akkor mindenképpen tegyünk a hűtőbe egy Dom Perignon Cuvéet, hiszen olyan kellemesen kiegyensúlyozott, határozottan komplex élményt kapunk tőle, amire az olcsóbb pezsgők soha nem lesznek képesek. A Moet & Chandon Pezsgőpincészet ezzel a száraz fehér pezsgővel mindent elkövet azért, hogy a bársonyos zamatok az első kortytól a kellemes lecsengés végéig megmaradjanak a szánkban, miközben az ízlelgetés során garantáltan megkoronázzuk majd az adott pillanatot. Egy Dom Perignon megkóstolása ugyanis biztosan életünk végéig az emlékünkbe vési az adott szilveszter éjszakát!