Érdemes néhány napos utazássá duzzasztani a berlini tartózkodásunkat, mert egy nap biztosan nem lesz elég ebből a hihetetlen városból.

Berlin egy nyüzsgő világváros, ahol nem csak a szilveszter, hanem a hétköznapok is izgalmasak. Persze kétségtelenül magával ragadó, amikor a város ünnepi fényekben úszik, hatalmas utcafesztivál zajlik, de emellett a Berlin kevésbé kicicomázott arca sem unalmas egy percig sem.

A tűzijátékoktól hangos és fényes városban szilveszterkor zajlik az grandiózus utcabál, amikor emberek százezrei buliznak a Brandenburgi kapunál kezdődő ünnepi rendezvényen. A német főváros ilyenkor a petárdáktól, tűzijátéktól hangos, de másnap délelőttre ennek már nyoma sincs.

Ha úgy döntünk, hogy a karácsonyt kötjük egybe a szilveszterezéssel, mesés élményben lesz részünk, semmiképpen se hagyjuk ki a karácsonyi vásárokat. Ha nem akarjuk kihagyni a karácsonyi vásárlási őrületet, akkor látogassunk el a Mitte negyedbe, ahol mindent is találunk, amit csak megkívánunk, vagy éppen csak eszünkbe jut.

Ha viszont nem csak bulizni és vásárolni szeretnénk, hanem egy kis kultúrára is vágyunk, természetesen a történelmi látnivalókat se hagyjuk ki, a Berlini fal emlékmű, a dóm, de a Potsdamer Platz is szerepeljen a térképünkön, a Reichstag és a tévétorony mellett. Mindemellett az utazásunk egyik legizgalmasabb része lehet, ha ellátogatunk a Múzeum-szigetre, ahol öt különféle múzeum vár ránk, amikben az impresszionista festmény éppúgy megtalálható, mint az iszlám szőnyeg.

A Pergamon Múzeum antik és közel-keleti gyűjteménye világraszóló, éppúgy, ahogy az élmény, amit kínál. Az iszlám művészeti kiállítás nem csak azért különleges, mert a ma olyan divatos shaggy szőnyeg őseit megcsodálhatjuk, hanem mert a szőnyegekkel kapcsolatban egy egyedi „illat” állomást is létrehoztak a háborús veszteségre vonatkozóan. De a babiloni Istár-kapu, a Pergamon-oltár természetesen mind olyan kihagyhatatlan látnivalók, amik szinte ledöntik látványukkal a lábukról a látogatókat. Mindez persze még mindig semmi, mert nem csak az ottlétre kevés egy nap, hanem a Berlinről való beszédre is.