A noruz, a perzsa újév. Ezt a több ezer éves hagyományt több, mint 300 millióan ünneplik a világ körül.

Ez a hagyományos ünnep Iránban, illetve több országban, a kurdok közt és Közép-Ázsiában is. Vannak közösségek, akik ezt március 21-én ünneplik, de általában a tavaszai nap-éj egyenlőség napja, így március 20-tól kezdődően 22-éig tartják. 2008-ban az UNESCO felvette a szellemi kulturális örökségének listájára. A noruzt, aminek területenként eltér a neve Afganisztánban, Albániában, Azerbajdzsánban, Macedóniában, Grúziában, Indiában, Iránban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, az iraki Kurdisztánban, Tadzsikisztánban, Törökországban, Üzbegisztánban, Pakisztánban és Türkmenisztánban is ünneplik.

A szó az óperzsa nyelvből ered, jelentése új nap, vagy napfény. Az új életet, az új kezdetet szimbolizálja, amivel Irán legfontosabb ünnepe lett. Országonként eltérnek az ünneplésre vonatkozó szokások, illetve annak hossza is, de nem egy napról van szó. A lényeg, hogy a tavasz érkezték, illetve a megújulást ünneplik.

Iránban úgy tekintik, szerencséje lesz annak, és boldog lesz az új évben, aki kedvesen bánik rokonaival, barátaival, ismerőseivel. Az ünnepre való felkészülést már hetekkel korábban megkezdik, és alapos nagytakarítást végeznek. A szőnyeg nagykereskedés a perzsa szőnyegek eladása helyett, ilyenkor a tisztítási tippekre helyezi a hangsúlyt. Az újjászületést szimbolizáló ünnepségsorozat látványos eleme a hét sz teríték, ami az otthonok nélkülözhetetlen dísze újévkor. Ezt követően tűz kerül a középpontba,tüzet ugranak, petárdáznak, tűzijátékokat lőnek. Tisztító szokások jellemzik ezt az időszakot, megválnak a régi rossztól, betegségektől, hogy megtisztulva, egészségesen lépjenek az új évbe.

Az első napon a legidősebb családtagnál összegyűlnek a rokonok, és a keresztény kultúrákban karácsonykor megszokott módon élvezik az együtt töltött időt, közös vacsorát. Ahogy a perzsa szőnyegek több generáción keresztül szolgálják ki a családot, a szőnyeg nagyker kínálatával a viszonteladók is biztosíthatják ezt az élményt a hazai családoknak.