A szilveszter megünneplése a világ minden táján fergeteges buli, ám nem mindenhol ugyanúgy és ugyanakkor ünneplik. Körbejártuk, hogy melyik országban, hogyan ünnepelnek az emberek és kik lépnek át először az új évbe. 

A legkorábban ünneplők: A Csendes-óceáni szigeteken élők

Tudtad, hogy Szamoa és Karácsony-szigeten ünneplik elsőként az újév első perceit? Bizony! Amíg itthon még délelőtt 11 óra van, addig ott már éjfélt üt az óra, így az itt élők léphetnek át először az új évbe. A Kiribati Köztársaság az Egyenlítő mentén elhelyezkedő 33 korallszigetből áll (ebből 21 lakott). A szigetek félúton Hawaii és Ausztrália között találhatók, így csak ezután következnek az új-zélandiak, majd az ausztrálok az ünneplésben, akik budapesti idő szerint december 31-én 14:00-kor pukkantják a pezsgőt éjfélkor.

A legbulisabb: Copacabana strandja Brazíliában

A Dél-Amerikai ország szerencsés, mert hatalmas tengerpartja van, és december végén is csodás strandidő van, így a szilvesztert a legnagyobb partszakaszon, azaz a Copacabanán legalább kétmillióan ünneplik.  Ilyenkor közösen zenélnek, van éjfélkor tüzijáték, és egy brazil szokást is megünnepelnek. A fehérbe öltözött brazilok éjfél után azonnal meglovagolják a hullámokat, hogy a tenger istennője előtt tisztelegjenek. Hét hullámot kell átugraniuk, ezek jelképezik a hét napjait. Ugráskor kívánságokat is mondanak, és a vízre bocsátják a kis ladikjukat, hajójukat, amiket előző napokban készítettek el. Remélik, hogy a tenger istennője nem sodorja majd partra a hajójukat, és akkor szerencsés lesz az év minden napja.

A legtradícionálisabb: New York

Biztos, hogy te is rengeteg filmben láttad már a híres szilvszteri gömböt, ami ilyenkor beragyogja New York utcáit. Minden évben legalább egy milliós tömeg ünnepeli együtt a Times Square-en az újév köszöntését. A híres szilveszteri gömb fémjelzi ezt a különleges ünnepet, ám a gömböt csak december 30-án fedik fel. Ebbe ezután bárki bedobhatja a kívánságát, majd másnap délután a gömb megjelenik egy felhőkarcoló tetején és emelkedik egyre feljebb és feljebb egészen éjfélig. Ekkor a gömbből aláhullanak a kívánságok a buli közepette és ott kavarognak a Time Square felett.

A legcsaládiasabb: Barcelona

Igazi érdekesség, hogy a spanyolok nem ünneplik hangos tüzijátékkal, és koncertekkel az új évet. Barcelonában ugyanis a szilveszter egy hagyományos családi ünnep, amikor a családtagok kora este összegyűlnek és együtt vacsorázva várják az éjfélt. A szilveszteri menü halból, zöldségekből és malachúsból állnak. A vacsora után az emberek az utcára mennek, a fiatalok a saját barátaikkal buliznak, az idősebbek a szomszédaikkal, családtagjaikkal. Persze a La Rambla Barcelona híres tere ilyenkor megtelik az ünneplő családokkal, de mindenki együtt van és eszik-iszik és ünnepeli egymást. Van egy érdekes hagyomány a spanyoloknál szilveszterkor, ez pedig a szőlőevés. Amikor éjfélt üt az óra, gyorsan meg kell enni egy tucat szőlőszemet: egyet minden egyes ütéskor. Amennyiben ez sikerül, az új év mind a tizenkét hónapja gazdag és szerencsés lesz, ám h valaki elfelejti a szőlőszemeket szegénység és szerencsétlenség vár rá.

A leggyümölcsösebb: Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken a kerek formák jelképezik a jólétet, gazdagságot, így a tradíciójuk a gyümölcsök köré szerveződik. Ami nem is annyira meglepő, hiszen ezen a szigeten rengeteg különféle olyan gyümölcs terem, amit itthon hírből sem ismerünk. A hagyomány szerint szilveszter napján mindenkinek szednie (vagy szereznie) kell 12 különböző gömbölyű gyümölcsöt (ez megfelel minden hónapnak) és ezt tálalni szilveszter este. A pöttyök fontosak a filippínóknak, akik ilyenkor pöttyös ruhába öltöznek, és elfogyasztják a kerek gyümölcsöket, hogy szerencsés új évük legyen.