Ha rendhagyó módon szeretnénk tölteni az év utolsó napjait, szervezzünk szilveszteri hosszú hétvégét Horvátországba!

Meg fogjuk látni, hogy déli szomszédunk nemcsak nyáron tartogat kellemes élményeket!

Íme, hét tipp, ahová érdemes ellátogatni ilyenkor is.

Zágráb

Szilveszterezhetünk a horvát főváros történelmi óvárosában, amit városnéző sétákkal tehetünk színesebbé, és ha elfáradtunk, hangulatos kávézók, éttermek sora vár. Zágráb igazi őskori település, a horvát lakosság a VI. században érkezett ide. A horvát főváros tulajdonképpen három város egyben: a Káptalandomb, az Alsóváros, ahol széles sugárutakat, hatalmas tereket, és szecessziós épületeket találunk, és a Felsőváros, amely meghitt, középkori hangulattal vár minket.

Ha városnézés közben megéheznénk, próbáljuk ki Zágrábban az elérhető árú mediterrán fogásokat kínáló Zrno bio bistrót vagy a Duksa Pizzát. Ezután érdemes megtekinteni a székesegyházat, a Jelasics teret, a Kőkaput és a mindig hangulatos Tkalciceva utcát, ahová akár felvonóval is feljuthatunk. A városnézést érdemes a Lotrscac toronynál zárni, ahonnan csodás kilátás tárul elénk a városról.

Három gyöngyszem: Pula, Rovinj és Poreč

A félsziget déli csücskét is bejárhatjuk a hosszú hétvégén. Pulában megismerkedhetünk a római emlékekkel: vár minket az amfiteátrum, a római Fórum, Augustus temploma és Sergius diadalíve is. A pár km-re lévő Rovinjba is érdemes átruccanni, melynek festői óvárosa hosszú sétákra csábít. Az óváros hegyén találjuk a Szent Eufémia templomot, mely a félsziget legnagyobb barokk temploma, és gyönyörű tornya a velencei Campanile mintájára épült. Az óváros belső öblének egyik kávézójában érdemes ezután megpihenni, és kissé átmelegedni egy forró kávé segítségével, miközben a régi kikötőben ringatózó színes kis halászhajók látványában gyönyörködhetünk. Érdemes átugrani Poreč városába is. A tengerbe nyúló kis félsziget az egyik leglátogatottabb üdülőhely nyáron. Ilyentájt is tartogat kellemes látnivalókat: megcsodálhatjuk hangulatos óvárosát, az UNESCO Világörökség részét képező Szent Eufrásziusz bazilikát, a várostornyot, a kerek tornyot. Sétálunk hangulatos tengerparti promenádján, élvezhetjük kikötői hangulatát.

Krk-sziget

A legnagyobb horvát sziget, Krk, az egyik legkedveltebb célpont a magyar nyaralók számára. Nem véletlenül, hiszen változatos, jól kiépített és mindemellett Krken minden arról szól, hogy jó érezzük magunkat. És nem csak nyáron, hanem akár szilveszterkor is!

Krket akár 5 óra autózással is elérhetjük. A szigetre Budapesttől végig autópályán mehetünk, illetve a Krk hídon gurulhatunk át rá az utunk végén. A híd szuper dolog, és igaz, hogy külön díja van, azt viszont csak a szigetre való behajtáskor kell fizetni, kifelé már nem.

Krk természeti szépségekben gazdag, és igen változatos tájakat rejt, így egy téli túra is nagy élmény lehet. A sziget legmagasabb pontja az 569 méteres Obzova-csúcs, de mellette számtalan barlangot, hasadékot fedezhetünk fel. A szigeten 54 barlang van, azonban közülük csak egy, a Biserujka-barlang látogatható, ami Dobrinje mellett található. A Biserujka igazgyöngyöt jelent, és egy legenda emlékét őrzi arról a kincsről, amit állítólag kalózok rejtettek el itt kincseiket. A barlang 110 méter hosszú és a legmélyebb pontja 53 méterre van a tengerszint alatt. A Biserujka falát stalagmitok díszítik, de az igazi különlegessége, hogy létezik egy rákfaj, amely csak itt él. Aki a tenger mellet egyéb szépséges vizekre is kíváncsi, látogasson el a Jezero és a Ponikva tóhoz is. Felkereshetjük a festői öböl partján fekvő kis nyaralóvárost, Punatot, és mindenképp sétáljunk egyet a sziklára épült városka: Vrbnik zegzugos utcácskáiban, itt megkóstolhatjuk az Isztria legjobb borát, a Vrbnička Žlahtinát is, ami egy kis helyi sonkával, sajttal a legfinomabb. Krk szigetén természetesen kihagyhatatlan Krk városa is, melynek középkori városfalai, citadellája, katedrálisa hűen megőrizték a régi idők hangulatát.

Opatija

Opatija kitűnő úti cél egy szilveszteri kiruccanáshoz: nem csak nyaralószezonban kellemes, de télen is enyhe a város éghajlata, az átlaghőmérséklet ekkor is 8°C. A kellemes időjárás az 1396 méter magas Učka hegynek köszönhető, amely őrzőként emelkedik a város fölé.

Opatijában igazi békebeli hangulat, csodás parkok és villák várják a látogatót. A régen magyarul Abbáziának nevezett tengerparti város Fiume közvetlen szomszédságában, az Isztriai-félsziget és a Kvarner-öböl találkozásánál fekszik.

Magyarországról könnyedén elérhető, alig pár óra alatt odaautózhatunk. Ha szeretnéd kiszámolni, mennyibe fog kerülni a horvát autópályadíj, akkor kattints ide: Útiköltség kalkulátor

A város az 1800-as évek végére nyüzsgő üdülőhellyé vált, a korabeli arisztokrácia kedvelt tengerparti szanatóriumi városa lett, itt pihent többek közt I. Ferenc József is. Fő bevételi forrása azóta is az idegenforgalom. A kellemes, klimatikus gyógyhelyként népszerűvé vált Opatija mára több mint 12.000 gyógyulni és pihenni vágyó vendéget tud egyszerre elszállásolni. 12 km hosszú, hangulatos strandsétányát, a Lungomarét a 20. század elején építették, ez a város egyik legnépszerűbb látványossága. Sőt, sokan az Adria egyik legszebb sétányának tartják, mert Opatija legpatinásabb épületei helyezkednek el a mentén.

Opatiját babérfaligetek veszik körül, tengerpartja igen változatosan sziklás és festői szépségű. A városban mediterrán növényzetű, gyönyörű parkokat és kerteket találhat a látogató: díszes lombú, örökzöld babér, leander, pálmák kápráztatnak el minket a sétányon andalogva. A százéves villák, hotelek és szanatóriumok között sétálva valóban úgy érezzük, mintha visszarepülhettünk volna egy évszázadot, méghozzá a boldog békeidők korába.