Szilveszterkor gyakran és sokan szerveznek házibulit.

A házigazdáknak gyakran fejtörést okoz, hogy a szilveszteri parti előtt cseréljenek szőnyeget – ha az már nincs megfelelő állapotban – vagy hagyják a szőnyegvásárlást a buli utánra, hiszen nincs olyan házibuli, ahol ne történjenek kisebb – nagyobb balesetek, azaz kiömlik a bor, a vendégek leejtik az ételt, és ezek bizony mind – mind nyomot hagynak a szőnyegen. A cikkben tippeket adunk, hogy mikor érdemes a szilveszteri parti előtt szőnyeget cserélni és mit kezdjünk a szőnyegre ömlött vörösborfolttal.

Mikor döntsünk a csere mellett?

Ha a szőnyeg tele van foltokkal

Amennyiben a szőnyegünk már eleve nincs olyan állapotban, hogy vendégeket fogadjunk, akkor két dolgot is érdemes megfontolni. Vagy felszedjük a szilveszteri bulira a szőnyeget, vagy újat vásárolunk. Ha ésszerűen gondolkodunk, akkor az előbbi mellett döntünk, és csak akkor vásárolunk újat, ha túl vagyunk a szilveszteri partin, hiszen egy-egy parti elképzelhetetlen kisebb-nagyobb étel – és italbalesetek nélkül, azaz biztos, hogy lesz egy két ügyetlenebb vendég, akik kiönt, kiborít valamit. Ha szeretnénk magunkat megkímélni a bosszúságtól, akkor az újév első napjaiban nézünk egy olyan szőnyeg webáruház után, ahol nagy a választék és, ahol a kínálatban sokféle szőnyeg közül válogathatunk. Olyan webáruházat keressünk, ahol mindenféle szőnyeg van a kínálatban: hosszú szálú, shaggy, klasszikus, modern, futószőnyeg, nagyméretű szőnyeg, rongyszőnyeg. Azaz, ha kedvet kapunk, hogy felújítsuk, felfrissítsük a lakásunkat, akkor sokféle szőnyeg közül válogathassunk. Olyan szőnyeg webáruházat keressünk, amely széles választékkal, kedvező árakkal és folyamatos akciókkal várja a vásárlókat.

Ha már nincs kellemes illata

Szőnyegcserére adhat okot, ha a szőnyegnek már nincs jó illata. Akkor sem, ha már minden házi praktikát kipróbáltunk, de még szőnyegtisztító gépeket is használtunk, mégis azt érezzük, hogy a szőnyegnek kellemetlen szaga van. A hosszú évek alatt, sok étel is ital belekerülhetett a szőnyeg rostjaiba, amelytől még az alapos tisztítás ellenére sem sikerült megszabadulni. Ha a szőnyegünk már több éves, ha akkor vásároltuk, amikor a gyerekek még kicsik voltak, de ők mára már felnőttek, talán valóban itt az ideje a szőnyegcserének. A szőnyeg rostjaiból nehezen vagy egyáltalán nem lehet kiszedni ezeket a beszáradt étel és italfoltokat, ezért jól tesszük, hogy ha új szőnyeg vásárlásán gondolkodunk.

Ha már nagyon elhasználódott

Az évek, nem csak rajtunk, a szőnyegeken is meglátszik. Hiába tisztítjuk rendszeresen, a szőnyegek is rojtolódnak, a foltok, ha még halványan is, látszanak, és bizony a textúrájuk, a vastagságuk is megváltozik. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy már nem a régi színükben pompáznak, kifakultak és már nem olyan kényelmes azokon járni, mint korábban. Ez is ok lehet a cserére.

Ha már allergiát is okoz

A szőnyegben a hosszú évek alatt sok minden megbújhat. Por, ételmaradékok, beszáradt italfoltok, kisállat szőr, hajszálak és egyéb olyan anyagok, amelyek allergiás tüneteket is okozhatnak. Mit tehetünk? Talán egy utolsó, alapos tisztítást még megpróbálhatunk, de vannak esetek, amikor maga a tisztítás költségesebb, mint egy új szőnyeg, hiszen ma már akciós áron, nagyon szép, dizájnos darabokat is beszerezhetünk.

Folttisztító gyorstipp

A szilveszteri bulin kiömlött vörösborfolttól akár néhány órán belül is megszabadulhatunk. Mit kell tennünk? Szórjunk sót a vörösborfoltra. Hagyjuk rajta néhány órán keresztül. Látni fogjuk, hogy egy idő után a só színe, halvány rózsaszínre vált. Ez is jelzi, hogy működik a házi praktika. Majd csak annyi a dolgunk, hogy felporszívózzuk a sót a szőnyegről.