Nyakunkon az évváltás, és még mindig nem késő azon akciózni, hogy az év utolsó napját, esetleg a karácsonyt vagy a két ünnep közötti időszakot egy wellness hotelben töltsük.

 

Kis túlzással mindenhol találkozni a wellness szóval, és “mindenhol” ilyen típusú hotelek nyílnak, ezért a téma körüljárása előtt, szerencsés ha megismerkedünk közelebbről a kifejezéssel.

A wellness, két szónak az összetételéből áll, egyik, amelyet biztosan tudunk, az a well being, azaz jó lét kifejezés. A hátralévő szórészlet a ness, az egyik forrás a wholeness- t említi, amely jelentése teljesség, de szóba jöhet még a fitnesz is, mint lehetséges forrás.

Wellness és gyógyturizmus

A szállodaipar egyik üzletága az egészség turizmus, amely egyik ága a wellness, a másik pedig a gyógyturizmus, ezek egymás mellett, egymás köreit nem zavarva, párhuzamosan futnak év végén is.

A gyógyturizmus célja, hogy az általuk nyújtott szolgáltatásokkal a vendégek egészségügyi állapotát javítsák vagy minimum szinten tartsák. Ezen célok körül forog minden a gyógyszállókban. Tudományosabban megfogalmazva: orvosi gyógymódok alkalmazása, a meglévő betegségek gyógyítására. Ebben segítséget nyújt a hely adottsága is, amely lehet a Magyarországon igen gyakori gyógyvíz, vagy a helynek a különleges klímája, lásd a balatonfüredi tüdőszanatóriumot.

Wellness

A wellness szállókat azért hozták létre, hogy az egészséget megőrizzék és ne jusson a vendég olyan állapotba, hogy gyógyszállóba és gyógykezelésre keljen mennie. Itt a kellemes környezet, a gyógyvizek, a fürdők, a konditermek az aktív pihenést biztosítják, az egészséghez hozzájárul még a minőségi és az egészségre odafigyelő étkezés is. A passzív részét a wellness turizmusnak a masszázs és a szépségápolás képviseli. A wellness hétvége, a wellnessezés abban segít, hogy a hétköznapi rohanásból, robotból kivigye az szolgáltatást igénybe vevőt és családját. Kikapcsoljon, feltöltődjön az ott töltött napok, éjszakák alatt. Ebbe bele tartozhat a szilveszter is. Magyarul a fókuszba a testi és lelki egészség megőrzés került.

Wellness hotelek vs. gyógyszállók

A statisztikai adatok sok mindent elárulnak a két műfaj közötti különbségről. Az egyik fontos információ a vendég éjszakák száma. A wellness hotelekben ez a szám általában kettő vagy három, a gyógyszállóknál már négy és hat éjszakával számolnak a szállodások.

Az eltérések a vendég körben is megtalálhatók, a gyógyturizmust leginkább a külföldiek veszik igénybe (65,7), a korábbi adatok azt mutatják, hogy a wellness hotelekben a hazai vendégek vannak többségben (69,1 százalék).