A lottón való nyeréshez komoly szerencsére van szükségünk, noha egyáltalán nem lehetetlen, hiszen előfordult, hogy egy család kétszer is megnyerte. Mindenkinek megvan a maga tuti taktikája, a nyerő számsorozata – az alábbi cikkben ezekből gyűjtöttünk össze néhányat kedvcsináló gyanánt.

A lottószámok kiválasztásának egyik népszerű módja az, hogy ha olyan számokat használunk, amelyeket szerencsésnek érzünk. Sok ember számára ez sokkal szórakoztatóbb és kielégítőbb, mint ha egyszerűen hagyja, hogy a számítógép gyorsan adjon egy véletlenszerű leosztást.

Játsszon a személyes szerencsés számaiddal

Sokak által kedvelt taktika az olyan számok választása, amelyekhez személyesen is kötődnek. Például szerencseszám lehet a születésnap, az esküvői évforduló, vagy a rokonság nagy napjai, esetleg egy nemzeti ünnep.

A dátumok mellett azonban más számokban is gondolkodhatunk, íme, néhány példa:

  • gyerekek vagy testvérek száma
  • párkapcsolati évek száma
  • házszám
  • bármely más, számunkra jelentőséggel bíró szám.

A lottószámok kiválasztásakor a dátumok hasonló problémát mutatnak, mint a népszerű számok: sokan játsszák őket, azonban nem érdemes kihagynunk őket.

A hagyományos szerencseszámok

A világ számos pontján, ha a szerencseszámra gondolnak, akkor az első, ami az ember eszébe jut, a hetes. Alex Bellos matematikus szerint a hét a legnépszerűbb szerencsés szám a világon. Emiatt talán nem meglepő, hogy a hétnek hét napja van, a világnak hét csodája, hét darab kontinens, és hét tenger is. Érdekesség, hogy a hetes, amelyet a legtöbb nyugati kultúrában szerencsésnek tekintenek, szinte soha nem jelent meg a legnagyobb jackpotokhoz tartozó nyerő számsorokban, ám tanulmányok mégis azt mutatták ki, hogy 25%-kal nagyobb eséllyel választják a játékosok, mint bármely más számot.

Más hagyományos szerencsés számok közé tartoznak a három (mint például: “három a magyar igazság”, “Lúdas Matyi háromszor adja vissza”) és négy (“A lónak is négy lába van, mégis megbotlik.”).

Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy ha a tradicionális szerencseszámokat lottószámként használjuk: a legtöbben ugyanígy gondolkodnak. Ez azt jelenti, hogy ha a számunk nyer, akkor a nyeremény is többfelé oszlik majd el.

Numerológia

A numerológia az a hiedelem, amely szerint a számok olyan módon rezonálnak, hogy azzal spirituális tulajdonságokat adnak számukra. Ezeknek a dekódolásával szerencsés számokat és akár szerencsés napokat is kiválaszthatunk a lottón való játékhoz.

A numerológia sokféle módon használható a szerencsés számok megtalálásához. Az egyik változat alapja, hogy egy táblázatot hozunk létre, amelynek tetején az 1–9 számok és az oszlopokban egy-egy betű találhatóak. Így tehát A=1, B=2 és így tovább. A kilencedik betű után újrakezdjük úgy, hogy J = 1, K = 2 és így tovább legyen.

Ezután egy szó bármely betűit kikereshetjük a táblázatból. Adjuk össze ezeket a számjegyeket, hogy megkapjuk az első szerencseszámunkat. Ezt megtehetjük kereszt- és utónevekre, például a saját nevünkre vagy gyermekünk és házastársunk nevére.

Asztrológia

Ha szeretnénk szerencseszámokat találni anélkül, hogy komolyabb matematikai műveleteket kellene végeznünk, akkor a napi horoszkóp is jó választás lehet. Sok horoszkóp előre jelzi, hogy egy adott hónapban mely napok lesznek majd szerencsések (érdemes azokra a napokra vásárolni a sorsjegyeket). Sok asztrológiai előrejelzés megmondja a nap, a hét vagy a hónap szerencseszámát is.

Kockadobás

Ha a fenti módszerek egyike sem lenne szimpatikus, használhatunk egy szintén régi taktikát, a dobókockákat. Általános hatoldalú kocka nem lesz megfelelő, ide az úgynevezett D10 kell! A tízoldalú dobókockát legkönnyebben társasjátékokkal foglalkozó boltokból szerezhetjük be. Ha kettőt vásárolunk, akkor egyszerűen tudunk vele akár kétszámjegyű számokat is kidobni. Az első dobásunk eredménye lesz az egyes helyi értéken, míg a második a kettesen. 1-9 közötti számokra a 01-09 közötti eredményekkel juthatunk.

Megérzés alapján

Ha úgy hisszük, hogy a fentiek nem nyújtanak megfelelő segítséget, hagyatkozzunk az intuíciónkra. Sokan vannak úgy vele, hogy a gép előtt ülve, közvetlenül kattintás előtt megérzik, hogy melyek a szerencseszámaik. Csukjuk be a szemünket, képzeljük el a nyereményt, illetve, hogy mire költenénk és vezesse a kezünket a szerencse!

A sorsolást követően – mely lottónként változó időpontban tartanak – a legkönnyebben az interneten tudjuk ellenőrizni, hogy sikerült-e eltalálnunk a kihúzott számsort, illetve az esetleges bónusz számokat. A legfrissebb lottószámokat itt találjuk.

A fenti módszer mindegyike remek segítség lehet, ha lottósorsoláson szeretnénk részt venni. Emellett a legtöbb lottózó irodában és online is van lehetőségünk “gépi lottóra”, ahol a számítógép véletlenszerűen választja ki számunkra a megfelelő nyerőszámokat.

Ne felejtsük el, hogy a bejelölendő számok mennyisége lottónként változik, így érdemes több szerencseszámmal is készülnünk. Különösen a külföldi lottók esetében valószínű, hogy több, mint öt szám megjelölésére lesz szükségünk.