A rulett szabályainak alapjai

A rulett az egyik legnépszerűbb asztali szerencsejáték a magyar online casino világban, amely többszáz éves múltra tekint vissza. A kockázáshoz hasonlóan a rulettben is alapvetően a jó megérzések és a szerencse jelenti a kulcsot a nyereményekhez, azonban a haladó játékosok komplex stratégiák szerint kialakított fogadásokkal is befolyásolhatják a játékot. Ez a játék komplexitásában talán leginkább a blackjackkel hasonlítható össze. Bár kétségtelenül nem annyira bonyolult, mint a póker vagy a kockázás, a megtehető fogadások sokfélék lehetnek, így gyakorlat szükséges ahhoz, hogy valaki a lehető legjobban meg tudja játszani a megérzéseit. Ha téged is vonzz a rulettasztal, akkor olvass tovább, hogy elsajátíthasd a játék alapjait!

A rulettkerék és a játék menete

A rulett elengedhetetlen eszköze a rulettkerék és a rulettgolyó, hisz a játék kimenetelét az dönti el, hogy a megpörgetett rulettkerékbe bedobott golyó végül melyik mezőn áll meg. A rulettnek alapvetően három jelentős változata van: az amerikai, az európai és a francia rulett. Szerencsére a variációk között nincs túl nagy különbség. A játék szabályai néhány különleges kivétellel szinte teljesen megegyezőek, valamint a rulettkerék is szinte teljesen ugyanúgy néz ki.

A rulettkeréken piros, fekete és zöld számok szerepelnek, játékváltozattól függően 1-től 36-ig. A 0, illetve amerikai rulett esetén a dupla nulla, a 00 mindig zöld színű, a többi számozott mező színe fele-fele arányban fekete és piros. Miután a játékosok megtették a tétjeiket, a játékvezető megpörgeti a rulettkereket, majd beleejti a golyót. Miután a golyó megállt egy adott mezőn és a rulettkerék és megállt, kiosztásra kerülnek a nyeremények. Bár ilyen egy profi kaszinóban is nagyon ritkán fordul elő, egy online kaszinóban pedig értelemszerűen soha, ha a golyó véletlenül kipattanna a rulettkerékből, akkor a fogadások és tétek megmaradnak, viszont új pörgetés szükségeltetik. 

A megtehető fogadások

A rulettjátékon tehető fogadásokat két csoportra szokás osztani. Vannak belső (inside bet) és külső (outside bet) fogadások. Az outside fogadások általában könnyebben nyerhetőek és egyszerűbben követhetőek, míg az inside fogadások komplex és bonyolult stratégiákat tesznek lehetővé a haladó játékosok számára. A rulett játékmenetét kifejezetten nehéz lehet követnie egy kezdő szerencsejátékosnak. A klasszikus szerencsejátékformáknál ennél talán csak a kockázás és a póker bonyolultabb. Ez azonban nem kell, hogy eltántorítson senkit, hiszen a számítógép mindig pontosan jóváírja a nyereményeket és levezeti a fogadások menetét.

Outside fogadások

 • Alacsony / Magas: Fogadás arra, hogy a golyó az 1-től 18-ig számozott, vagy a 18-nál nagyobb számmal ellátott mezőn fog megállni
 • Piros / Fekete: Fogadás arra, hogy a golyó piros vagy fekete mezőn fog megállni
 • Páros / Páratlan: Fogadás arra, hogy a golyó páros vagy páratlan számon fog megállni
 • Tucatfogadás: Fogadás arra, hogy a golyó az 1-12, 13-24 vagy a 25-36 tartományok egyikén fog megállni
 • Oszlopfogadás és kígyó: Fogadás arra, hogy a golyó az adott 12 szám egyikén fog megállni

Inside fogadások

 • Solo (Single): Fogadás arra, hogy a golyó egy bizonyos számon fog megállni
 • Dupla (Split): Fogadás arra, hogy a golyó 2 adott egymás melletti mezőn fog megállni
 • Street: Fogadás arra, hogy a golyó az adott 3 szám egyikén fog megállni
 • Sarok (Corner): Fogadás arra, hogy a golyó az adott 4 szám egyikén fog megállni
 • Hatos (Double Street): Fogadás arra, hogy a golyó az adott 6 szám egyikén fog megállni
 • Trio: Fogadás arra, hogy a golyó a 0,1,2 mezők egyikén fog megállni
 • Első négy: Fogadás arra, hogy a golyó a 0,1,2,3 mezők egyikén fog megállni (amerikai rulett esetén nem elérhető)
 • Kosár: Fogadás arra, hogy a golyó a 0,00,1,2,3 mezők egyikén fog megállni (csak amerikai rulett esetén elérhető)

Bár ezek a szabályok elsőre nem tűnnek túl bonyolultnak, a pörgős játékmenet közben biztos, hogy időre lesz szükséged, hogy fel tud venni a ritmust. Ezért aztán érdemes először inkább szín vagy páros/páratlan fogadásokat tenned és nyugodtan követned a játékot. Aztán amikor már kellő gyakorlatot szereztél ahhoz, hogy a gyors játékmenet közben is tudj gondolkozni a fogadási stratégiádon, akkor elkezdhetsz bonyolultabb taktikákkal is próbálkozni.

Különleges szabályok és játékváltozatok

A már felsoroltakon kívül létezik még két további különleges szabály is a rulettben, azonban ezek nem mindig vannak érvényben. Az úgynevezett “En prison” és “La partage” szabályok hagyományosan csak a francia roulettben voltak érvényben, azonban ma már teljesen a véletlene válogatja, hogy adott kaszinó és adott szolgáltató milyen feltételek mellett kínálja a játékot. Mindkét szabály a játékosnak kedvez, csökkentve a kaszinó előnyét.

Ezen túl mindkét szabály arra vonatkozóan fogalmaz meg utasításokat, hogy minek kell történnie, ha vagy-vagy fogadás esetén a golyó a 0-n áll meg. Vagy-vagy fogadásnak számít a piros/fekete, a páros/páratlan és az alacsony/magas fogadás, hiszen ezek esetén amikor a golyó a nullával jelölt mezőben áll meg, akkor senki nem nyer, az sem, aki a pirosra tett és az sem, aki a feketére. Amennyiben a la partage szabály életben van, úgy a játékos ilyenkor csak a megtett tét felét veszíti el. En prison szabály esetén pedig ilyen esetben a tét letétbe kerül. A következő körben aztán, ha az eredetileg megtett fogadás nyertesnek bizonyul, akkor a játékos megkaphatja a tétet és a nyereményét is, ha azonban vesztesnek, akkor a játékos elveszíti a tétet.

 

Forrós: sajtóközlemény, 2020. december 10.