A pezsgőt a franciákkal kapcsoljuk össze, pedig néhány feljegyzés is megemlíti, hogy ez a gyöngyöző ital, eredetileg angol találmány volt. Először almabor készült, majd ezt követte a pezsgő megjelenése. A pezsgő kezdetben olcsóbb volt, mint a bor, így gyakran ünnepelték ezzel az újévet is. A pezsgő nagyon népszerű lett a szilveszteri bulikban, hiszen nagyon mulatságosnak vélték, hogy a dugó nagyot pukkan. Ezt a hangot a tűzijátékok keltette hangokkal társították.

Hazánkban egész évben nem fogy annyi pezsgő, mint szilveszterkor. A magyarok jelentős hányada szereti a pezsgőt. Vannak országok, ahol nem pezsgővel koccintanak az emberek újévkor. Amennyiben mégis a tradíciók közé tartozik a pezsgőfogyasztás, úgy más italok is főszerepet kapnak.

A skót whisky

Skóciában az éjfél után érkező vendégeknek mintegy kötelessége, hogy egy üveg whiskyvel állítson be. A whiskytől nem csak jókedvet remélnek az újévbe lépő skótok, hanem a jószerencsét is ehhez az italhoz kötik. Amennyiben egy vendég sem visz ilyen italt a házigazdának, úgy szentül hisznek benne, hogy a következő év balszerencsés lesz.

Oroszország és a hamus pezsgő

Az oroszok mindig is szerettek valamivel kitűnni. Karácsonykor pókokkal díszítik a fenyőfájukat, míg szilveszterkor ők is pezsgőt isznak. Ebben még nincs is semmi különleges. Az oroszok papír fecnikre írják le a kívánságaikat, majd elégetik a fecnit, a hamut azonban a pezsgőbe szórják, amelyet aztán jóízűen meg is isznak.

A spanyol arany

A spanyolok az aranyhoz, legyen az gyűrű, vagy egy érme, a jólétet kötik. Ők egy aranytárgyat dobnak a pezsgőspohárba, majd éjfél után meg is isszák a pezsgőt. Mindezt úgy kell megtenniük, hogy közben nem nyelik le a pohárban lévő érmét vagy gyűrűt.

A németek a rumos fánkra esküsznek

A németek is isznak pezsgőt, de ők a szilveszteri rumos fánkra is esküsznek. Ez a fánk attól különleges, hogy lekvár helyett zselés, vagy rumos jégkásaszerűvel töltik.

Japánok és a rizsbor

A japánok apró kis porcelánpohárkákból rizsbort kortyolgatnak újév napján. A fűszereket és a gyógynövényeket már előző este beáztatják, és a nagy napon felmelegítik az italt. A rizsborból az idősebbek és még a gyerekek is kapnak.