Manapság már teljesen hétköznapi dolog, hogy az év utolsó napja a Szilveszter, és ilyenkor hatalmasat bulizunk, és ünnepelünk. Elmehetünk különböző házibulikba, vagy akár egy népszerű szórakozóhelyen is szilveszterezhetünk. Világszerte szinte az összes országban ilyenkor hatalmas ünnepléssel, és különböző családi összejövetelekkel búcsúztatják el az óévet, és ünneplik meg az újév kezdetét. De vajon hogyan volt ez a régi időkben? Mióta is ünnepeljük meg a Szilvesztert?

Jó ideig mozgóünnep volt

Az ezen a napon történő hatalmas ünneplés, mulatozás, és lakoma eredetileg a római szaturnáliktól maradt ránk. Ez a nap már akkoriban is igen különleges volt mindenki számára, hiszen ilyenkor még a rabszolgáknak is meg volt az engedve, hogy leüljenek az urak asztalához. A hatalmas dinóm-dánom, eszem -iszom sok esetben másnapig tartott. Kevesen tudják azonban, hogy ez az ünnep hosszú ideig mozgóünnepként volt megtartva, tehát minden évben más napra esett. Így az sem volt ritka, hogy a szilvesztert karácsonykor, vagy akár vízkeresztkor ünnepelték.

Végül XII. Ince Pápa elégelte meg a dolgot, és kihirdette végül 1691-ben, hogy az újév első napja minden évben január 1. legyen. „Ahány ház, annyi szokás!”, szokták mondani, és ez a szilveszter megünneplésére, illetve a vele kapcsolatos tradíciókra, és babonákra is igaz. Van aki a mai napig hisz bennük, van aki azonban csak mosolyog rajtuk.

A szilveszterhez és az újév első napjához számtalan népi hiedelem kapcsolódik

Vannak olyan vidékek, ahol ilyenkor a termékenység érdekében nyájfordítást tartottak. Ez lényegében annyit jelentett, hogy szilveszter éjjelén az egész nyájat felkeltették, hogy minden egyes állatot az egyik oldaláról a másikra fordítsanak. Emellett vannak olyan vidékek is, ahol az emberek ilyenkor az álmokból próbálták megjósolni azt, hogy milyen év várható. Az álomfejtés miatt ebben az időben egyáltalán nem volt ciki az, ha valaki egyszerűen elszunnyad a szilveszteri mulatozás során.

Vajon miért van szükség a hangos tűzijátékra?

A legelterjedtebb babona, melyet a mai napig sokan megtartanak, miszerint az vár ránk egész évben, amit az év első napján csinálunk. Ezen a napon például a nőknek tilos volt dolgozniuk, és a jószágoknak is pihenniük kellett. A szilveszteri mulatozásnak egyetlen nyomós indoka volt: a zajkeltés. Egyesek szerint minél nagyobb lakomát, hangosabb mulatságot rendeztek, annál biztosabbak voltak benne az emberek, hogy a jövő év sokkal boldogabb, és szerencsésebb lesz. Szilveszterkor, illetve újévkor a régi időkben hangos dudákkal és ostorokkal csaptak hatalmas zajt, mellyel az egész falut felébresztették. A hiedelem szerint a gonosz és az ártó szellemek elkergetése érdekében volt ez nagyon fontos.

Ma ezt a zajkeltést a tűzijátékokkal szoktuk megoldani. A hatalmas zajongással búcsúztatjuk el az óév rossz dolgait, ezzel megalapozzuk azt, hogy a következő év sokkal könnyebb, békésebb, és szerencsésebb lehessen.