Ha az időjárás is kegyes, akkor nincs túl késő még egy hétvégi vagy akár több napos kikapcsolódáshoz a hegyekben. Magyarországon a természeti adottságoknak köszönhetően gyönyörű tájakkal találkozhatnak, azonban nem mindig van lehetőség síelésre. Ezért a síelésre vágyók általában Ausztriába vagy más szomszédos országokba utaznak át, hiszen közelségük és a pályájuk minősége garantált, de az ott található szállodák is kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a síelést kevésbé szeretőknek.

A wellness hotelek többsége nem csak a pihenést garantálják, de a testet kívülről és belülről is megújíthatják. A kiváló minőségű jacuzzi, szaunák, masszázsok mind-mind segítenek a feltöltődésben. Azoknak sem kell megijedniük, akik nem tudnak síelni, hiszen garantált a szakképzett síoktató és segítők létszáma.

Kezdő síelőknek azonban célszerű még Magyarországon beszerezni az alapvető felszereléseket, hiszen az ottani árakhoz képest töredékéért sikerül a hazai boltokban. Ha úgy döntenek, még a szezon végét kihasználva kikapcsolódnak egy kicsit, akkor érdemes néhány szempontot figyelembe venni a síeléssel kapcsolatban. Sajnos az emberek nagy része azonnal profiként akar siklani a pályán és nem veszi figyelembe, hogy a síelésnek bizony több szintje is létezik, melyhez sok gyakorlás és idő szükségeltetik. Néhány tanács, hogy az első pár napban ne a csalódásé legyen a főszerep.

Síelés lépésről lépésre

Először is, hogy kedvét ne szegje, az első napon biztosan nem fogja azt az euforikus élményt érezni, mint a profi síelők, valószínűleg csetlés-botlás lesz inkább a napirend. Az első négy gyakorlási nap a léchez való szoktatásé. Az oktatók leggyakrabban vízszintes felületen kezdik az oktatás majd a kezdőpályán való gyakorlást helyezik előtérbe. Sajnos az alapvető kormányzó és fékező beidegződésnek több nap szükségeltetik, mint gondolnánk, így mindenképp érdemes az oktatók intelmeire hallgatni, ha nem akarunk nagyobb sérülést szenvedni. Ha nincs meg a megfelelő beidegződés a fékezésre vagy a kanyarodásra, akkor a baleseteket sem lehet kivédeni. Továbbá a síelés erősen igénybe veszi az állóképességet, így szükséges egy minimális edzettség, hogy a fejlődés megfelelő ütemben haladjon tovább.

Ha úgy gondolja, ennek hiányában van, akkor érdemes előtte 1-2 héttel futnia, bicikliznie vagy úsznia. Ha úgy érzi megfelelően halad az oktatással, akkor nem marad más hátra, mint a gyakorlás. Így kialakulhat a saját technika és a helyes beidegződések. Ahhoz, hogy komolyan pályákon elmerjen indulni, 15-20 gyakorlási nap és egy megfelelően tapasztalt oktató szükségeltetik. Ezzel nem csak a helyes mozgástechnikát sikerül elsajátítania, de megtanulja, hogy nem csak önmagára kell vigyázni, de másokra is. A síbalesetek nagyobb része inkább a figyelmetlenségből adódik. Sajnos sokan úgy gondolják, hogy hóban elesni csak egy apró esés és nem veszik figyelembe, hogy a sebesség, ami mellé párosulhat az adott környezet, súlyos balesetekhez vezethetnek. Ha betartja a megfelelő szabályokat és gyakorol, akkor garantáltan élvezni fogja a síelés minden percét.