A szilveszteri petárdázás, tűzijátékozás nagy stresszfaktor a négylábú kedvenceiknek, hiszen évről-évre nagyon sok főként kutya menekül el fejét vesztve a zajok elől.

A háziállatok, főleg a kutyák nincsenek hozzászokva a hangos zajokhoz. Az ilyenkor fellőtt tűzijátékok és eldobott petárdák annyira megijeszthetik az állatot, hogy testi épségét veszélyeztetve menekülnek minél messzebb a zaj forrása elől, ez pedig rengeteg elkóborolt gazdát kereső, menhelyre kerülő állathoz és autós balesethez vezethet.

Újév napján nagyon sok kutyát és cicát találnak meg elütve az utak mentén, holott ők csak azért menekültek el otthonról, mert a zajos szomszéd nem bírt magával, és már éjfél előtt kipróbálta a petárdakészletét. Hogyan segíthetsz a háziállatodnak, hogy könnyebben átvészelje ezt az időszakot? Íme a jó tanácsok!

Tanítsuk meg a kutyát, hogy ne féljen

Már jó előre fel lehet készíteni az állatot különböző trükkökkel arra, hogy jobban fogadja a hangos zajokat. Érdemes felkeresni egy kutyaiskolát, ahol megtanítják az állatot arra is, hogy hogyan fogadja a zajokat, és hogyan alkalmazkodjon a falkavezér utasításaira.

Sétáltatás szilveszter környékén

Kerüljük az esti órákban való sétáltatást, hiszen ilyenkor lövik fel a tűzijátékot és durrogtatják a petárdát az utcán sétálók. Ha zajos környéken élünk, akkor próbáljunk meg december 31-én délután kivinni a kutyánkat egy hosszú sétára. Fárasszuk le az állatot, így nyugodtabb lesz az este további részében. Ha elhalkultak a környékbeli zajok hajnalban, csak akkor vigyük le újra az állatot és minden sétáltatásnál fogjuk rövid pórázra, és ha látjuk az állaton, hogy megijedne, akkor azonnal menjünk haza vele.

Chip és nyakörv telefonszámmal

Mindenképpen legyen a kutyánkban, macskánkban chip, amivel azonosítható, ha esetleg elszökne otthonról. Érdemes a nyakörvre is akasztani egy bilétát rajta a nevünkkel, telefonszámunkkal, hogy ha valaki megtalálná az állatunkat, akkor értesíteni tudjon minket.

Kint élő állatok védelme

Ügyeljünk az udvaron élő állatok esetében, hogy legyen megerősítve a kerítés, hogy sehol se tudjon kiszökni, ha már kint kell tölteni az éjszakát, mert nincs lehetőségünk bevinni. Mindenképpen mérlegeljük azt, hogy inkább bevisszük a lakásba, legalább az előszobába, mert ott kevésbé érik a kutyát azok a zajok, amiktől megijedhetnek. Ha van olyan hely, ahová el tudjuk zárni az udvarról (garázs, tárolóhelyiség) akkor érdemes ide vinni a kutya kedvenc fekhelyét, és becsukni éjfél előtt pár órával, majd kiengedni, ha már elhalkultak a zajok.

Nyugtató szerek

Ha már korábban is okozott problémát ez az időszak, és állatunk eleve rosszul bírja a zavaró zajokat, akkor időben kérjünk az állatorvosunktól nyugtató feromon tartalmú szert, vagy nyugtató tablettát, mert ilyenkor elbódíthatjuk az állatunk néhány órára, hogy könnyebben túl legyen ezen az időszakon. Nagyon figyeljünk a nyugtató megfelelő használatára, adagoljuk túl azt. Ha szakszerűen használjuk ezeket az orvosilag kiadható szerekeket, az állatot nem érheti baj.

Legyünk az állatunkkal szilveszterkor

Minden állatot megnyugtat a gazdája jelenléte, amikor elkezdődik a kinti hangoskodás. Áldozzuk fel a december 31. esténket, ha tudjuk, hogy a kutyánk, cicánk félős. Az állattartás felelős dolog, így nem szabad félvállról venni ezt az időszakot, ugyanis a túlzott stressz akár az állatunk halálát is okozhatja (szívelégtelenséget kapnak, kárt tesznek magukban menekülés közben, vagy balesetet szenvednek stb. stb.) . Legyünk együtt a házi kedvencünkkel, hogy érezzék a megnyugtató biztonságot, és ha betartod a fenti szabályokat, akkor könnyedén túl lesz ezen a nehéz időszakon.