A petárda, és amit még nem tudtál róla

»»A petárda, és amit még nem tudtál róla

A petárda, és amit még nem tudtál róla

Ha szilveszter éjjelén petárda hangját hallja, vagy petárdát kínálnak eladásara, akkor tudnia kell, hogy az eladó és a durrogtató is tilosban jár.

 

A helyzet az, hogy 2005 óta itthon tiltott “gyümölcs” a petárda, ugyanis ekkortól már tilos az árusítása és persze a használata is. A tiltás nem véletlen, nem az állampolgárokkal való “szórakozás” vagy packázás miatt került tiltólistára a szivarkára hasonlító, kb. 8-10 centi hosszú és 6-7 milliméter átmérőjű rudacska. Az oka meglehetősen józan: azért, hogy minél kevesebb baleset történjen.

Akkor a tiltás ellenére miért hallani annyi durrogtatást szilveszter éjjelén? A magyarázat az rá, hogy a környező országokban nem tiltják az árusítását és a használatát sem…

A petárdában benne van a “bugi”, ugyanis a gyufásdoboz szélén történő elhúzást követően gyorsan el kell dobni, minimum öt méterre.

Az élesítést követően, 3-6 másodperc múlva jön a durranás. Ha esetleg hamarabb történnek a dolgok, akkor ott gond lehet, ami a végtagok, ujjak, tenyerek és az arc sérülését is okozhatja. Ha valaki nagyon kalandvágyó vagy egyszerűen rendkívül ostoba, akkor azzal is bekerülhet a hírekbe, hogy a szájában robban fel egy petárda… Erre akad hazai példa is.

A petárda szó eredete

A szó egyébként franciából került hozzánk, ott a petard, petart névvel a robbanószert, pukkanót illeték.

A galloknak nem saját szavuk, mert a latinból származik. A manapság az orvosi és jogi terület által használt holt nyelvből a peda szót vették át a franciák, amely jelentése: szellentés.

Aki járatos a középkori történelemben, az képbe van a petárda másik jelentésével is, azaz tudja, hogy az üstszerű, nagy edényt is jelent.

Ezt megtöltötték puskaporral, és a várfalhoz, hídhoz vagy a várnak a kapujához szorították. A begyújtást követően az esetek nagy részében már be is lehetett menni a várba…

2019-01-27T13:45:55+00:00Egyéb írások|