Közeledik az évnek az a szakasza, amikor előkerül a kérdés: mit főzzünk december 31-én? Legyen valami lencsés, de legyen disznóhúsos is, mert az szerencsét hoz, meg legyen mellé sörkorcsolya, és desszertet sem ártana enni a sok sós étel után…

Előétel: virsli éjfélkor

A legtöbb szilveszteri buliban éjfélkor / vagy éjfél után előkerül a virsli, és mustárral, ketchuppel, majonézzel egy szelet kenyérrel tálalják. Válassz minőségi virslit (például juhbeles virslit), vagy roppanós bécsi virslit, aminek magas a hústartalma. A virsli gyorsan elkészül, pár percig elég főzni így senki sem marad le a koccintásról, ha éppen a konyhában sürgölődik december utolsó napjának estéjén.

Leves: a lencse jó választás

Amellett, hogy szerencsét hoz, még könnyen el is készíthető, feltéve, ha nem hagyjuk az utolsó napra a beszerzését. Bármilyen lencsés ételt is készítünk, a lencsét előtte érdemes legalább egy estére beáztatni, hogy kellően felpuhuljon. A legnépszerűbb étel a lencsefőzelék, emellé fasírtot, tojást, virslit esznek, de önmagában is kiváló fogás.

Tudtad, hogy a lencse a szója után az egyik legjobb fehérje forrás, és tele van sok hasznos tápanyaggal? Ha nem szereted a főzeléket, akkor főzz belőle lencselevest, vagy készítsd el salátaként!

Főétel: halat és malacot asztalra!

A szilveszteri babona úgy tartja, hogy a hal szerencsét hoz. Ahány pikkely, annyi pénz – tartja a mondás. Az biztos, hogy a hal nagyon egészséges, hiszen tele van foszforral, vassal, káliummal, valami A, D, B2 és B6 vitaminnal. Ha nem szereted a pikkelyes halakat, akkor válassz valami sima bőrű tengeri halat, ez sem fogja elúsztatni a szerencséd. És ha már főételek, akkor a legjobb választás december 31-én éjjel valami disznóból készült fogást enni. Jöhet csülök, egészben sütött malac, vagy a disznó füle és farka.

Sörkorcsolya, édes desszert: szerencsét hozó pogácsa és rétes

Hogy legyen mivel kísérni az alkoholt és az éjféli vacsora előtt rágcsálni valamit, készítsünk szerencsehozó pogácsát. Az egyik pogácsába rejtsünk egy érmét, mert aki megtalálja annak bőséges lesz a következő éve. Arra viszont vigyázni kell, hogy a pogácsák január elsején elfogyjanak, mert különben a visszájára fordul a szerencse és az új évben balszerencse érhet minket.

Úgy tartják, hogy a rétes tésztával készült ételek elnyújtják a szerencsét és a gazdag és boldog életet, így érdemes a vacsora után rétest kínálni desszertként!

Te tudod már mit főzöl és sütsz december 31-én?