December végén hajlamosak vagyunk kicsit többet enni, kicsit kevesebbet takarítani, kicsit kevesebbet mozogni, de különösen jellemző, hogy nagy fogadalmakat teszünk – legalábbis a többség. Ezzel nincs is gond, de a megvalósításukkal már jóval több probléma akad, hiszen január elején általában gyorsan elfogy a szilveszteri lendület; ahogy meglehetősen gyakori az is, hogy az egész otthonunk felújítására teszünk fogadalmat, miután a karácsonyfa alá pakolt ajándékokra minden spórolt pénzünket elköltöttük. De hogy lesz így a fogadalomból valóság?

Lépésről lépésre

A lakásfelújítás egy olyan műfaj, amit nem kötelező egyszerre kivitelezni. Nyilván a konyhabútor beszerelése nem várhat évekig, de például a dekorációk cseréje, lakástextilek variálása is látványos eredményt hozhat. Egy-egy új szőnyeg, a bútorok fokozatos lecserélése nem terheli meg a decemberben kiürített pénztárcát sem annyira, hogy ne jusson vacsorára később.

Ha éppen a konyhánk felújítása az, amit már régóta tervezgetünk – és legalább ennyi ideje halogatunk – akkor az első és legfontosabb, hogy mielőtt belevágunk, hogy tervezzük meg az új konyhát úgy, hogy számításba vesszük a régi dolgainkat is. Ezt úgy értjük, hogy januárban, amikor még nincs elég tőkénk egy teljesen új bútorcsalád finanszírozására, akkor vegyük végig az otthoni holmijainkat, leltározzunk, mik azok a dolgok, amik még működőképesek, hasznukat vesszük, mik azok, amiket minél hamarabb le kell váltani.

Vagyonok nélkül

Nem kell feltétlenül mindent egyszerre beszerezni, ahogy azt már említettük is, viszont ez nem azt jelenti, hogy semmit nem kell tenni, hanem csak várni, hogy összegyűljön a kellő összeg. Ehelyett apránként kezdjük el a megvalósítást, hogy érezzük, milyen pozitív hatásai vannak az átalakulásnak. A januári árleszállítások egyébként is a dekorációs megoldások barátai, hiszen ezekkel az alkalmakkal kedvezményes áron tudunk beszerezni olyan holmikat, amik első lépésként funkcionálhatnak az otthonunkban fokozatosan végbemenő, ezzel kezdetét vevő változásban.