Ahogyan a mondás tartja, „ahány ház, annyi szokás”, és ez a különböző külföldi szilveszteri szokásokra is éppúgy igaz. Éppen ezért érdemes egyszer elutazni valahova az év végén.

Természetesen egy kiruccanás bármikor jól jöhet, mégis sokan választják a szilveszteri hosszú hétvégét erre a célra. Nem csak szimpla kirándulásról van szó, hanem a szilveszter ünnepléséről egy másik országban. Ha érdekelnek a különböző tradíciók és hagyományok, az alábbi országok biztosan nem okoznak csalódást az újév kezdetén sem.

Skócia

Amennyiben ünnepekről beszélünk, Skócia mindenképpen érdekes és különleges szokásokkal rendelkező hely. Például a skótoknál egyáltalán nem mindegy, ki lépi át elsőként a lakás küszöbét az újév első napján. Úgy vélik ugyanis, hogy pont ezen az illetőn múlik, hogy az otthonra jó, vagy netán balszerencse lesz várható az elkövetkező évben. Bizonyos legendák alapján a magas, sötét hajú és szemű férfiak pozitív energiákkal töltik fel a lakást.

Olaszország

Közismert tény, mennyire szeretnek ünnepelni és szórakozni az olasz emberek. Ez szilveszterkor is érvényes ebben az országban, ugyanis önfeledten énekelnek és táncolnak annak érdekében, hogy végleg elbúcsúztassák az évet. Viszont egy dolog teljesen máshogyan történik ott, mint például hazánkban: ők nem tavasszal, hanem ilyenkor tartják az igazi nagytakarítást. Minden régi, haszontalan holmitól ilyenkor próbálnak megszabadulni, így tehát lazán kidobják ezeket a cuccokat akár az ablakon keresztül is. Ezért január elsején előfordulnak még olyan helyek Olaszországban, ahol inkább nem érdemes sétálgatni, tekintettel a furcsa nagytakarítási hagyományokra.

Japán

Az „Oshögatsukor”, vagyis magyarul a japán újév egy négynapos ünnepet jelent, amelynek során a tradíciókhoz híven az egész nagycsalád összegyűlik. Ilyenkor a gyermekek pénzt, a felnőttek pedig különböző kártyákat kapnak, amelyeken eltérő jelentésű újévi jóslatok szerepelnek. A buddhista templomok harangjai másnap, tehát január elsején kora reggel 108-szor zendülnek meg abból a célból, hogy elűzzék a negatív gondolatokat és gonosz vágyakat. Ez egy különösen fontos ünnep a japánok számára, ugyanis ők minden új kezdetnek extra jelentőséget titulálnak, legyen szó akár egy boldog, mosolygós reggeli napkezdésről.