Szilveszteri kiruccanást tervezel, de még nincs ötleted merre? Dublin igazán jó választás lehet, hiszen bejárhatod Írország fővárosát, és még egy igazi whiskey túrára is benevezhetsz a barátokkal, amely garantáltan élménydús program.

Szilveszterezés Írországban

Minden évben egy jó alkalom arra a szilveszter, hogy elutazzunk valamerre a barátokkal vagy családdal, akár még külföldre is. Amennyiben nem a hagyományos és tipikus szilveszteri bulira vágysz, érdemes végiggondolni a dublini kirándulás lehetőségét, hiszen rendkívül érdekes helyről van szó, mind ami az egyéni kultúráját illeti, mind pedig a sajátos szórakozási stílusát.

A hírhedt dublini whiskey múzeum

Írország természetesen sok egyéb ismertetőjele mellett a Guinessről és a számos jó minőségű whiskey készleteiről is híres. Éppen ezért kitűnő program lehet a dublini whiskey múzeum meglátogatása, amely a belvárosban, a Grafton Street-en található. Különböző tartalmú múzeum túrákra lehet itt befizetni, ahol elsősorban bemutatják a népszerű szeszesital történetét, csúcsait és nagy kudarcait, majd pedig a mai írországi hagyományait és főbb márkáit. A túravezetők sok érdekes sztorit mesélnek az ír whiskey-ről és annak régi múltjáról, kultúrájáról, valamint tradícióiról.

Az úgynevezett „elméleti” részt követően pedig jöhet a jól megérdemelt kóstolás, amikor is attól függően, hogy mire fizettünk be, számos különböző típusú whiskey-t próbálhatunk ki, amelyekről közben bővebb információt kaphatunk. Természetesen ír kávét és whiskey-koktélokat is kínálnak, így nem feltétlenül muszáj tisztán, magában elfogyasztani az erős italt. Nyilvánvalóan a mai napig is sokan vitáznak arról, valójában honnan származik ez az alkohol fajta: skót avagy ír eredetű?

Az ír hagyományok

Mindenekelőtt mielőtt Írországba utaznánk kóstolni, nem árt tudni, hogy az első írországi ilyen jellegű említés a 15. század elejéről származik, ám akkor még az „aqua vitae”, azaz „az élet vize” nevet viselte, valamint csupán gyógyszerként használták. A tipikus ír whiskey-nél főleg kisüsti lepárlást alkalmaznak, és az ital háromszori lepárláson megy keresztül. Leginkább blended, vagyis kevert fajtát használnak, amelyet legalább három évig érlelnek fahordókban.

Az írek mindig is büszkék voltak erre az italukra, amelynek persze meg is van az oka, hiszen óriási népszerűségnek örvend világszerte. Ráadásul az írek külön büszkék lehetnek arra, hogy a világ egyik legerősebb italát szintén a szigeten készítették. Ez volt a hírhedt Poitin ital, amely hagyományosan 60-90 százalékos alkoholtartalommal bírt. Noha hazánkban kevésbé számít tradicionális italnak a whiskey, mégis rendkívül közkedvelt és népszerű termék. A magyarországi whisky rajongók mekkája pedig az iDrinks.hu.

Dublini szállások pedig itt foglalhatók!