Az újév kezdetét minden nemzetiség valamilyen formában megünnepli. Vannak olyan országok, ahol az ünnepek viszonylag csendesen és feltűnésmentesen zajlanak le, de néhány államban szokatlanabbnál-szokatlanabb néphagyományok kerülnek előtérbe, amiket évtizedeken át igyekeznek a hagyományokhoz hűen megtartani. Legyen szóa színes alsóneműkről,  a hatalmas tűzrakásokról, a temetőben valóünneplésről vagy akár, egyes szent állatok szerepléséről.

A dánok szilveszteri hagyományaival kezdődik meg a sor, akik az edénytörési hagyományuk miatt kerültek fel a listára. Dániában a szeretet egyik megnyilvánulása az, hogy a házak előtti teraszon és a küszöbön rengeteg törött tányér és edény díszeleg szilveszter éjjel. December 31-én a dánok meglátogatják a közeli családtagokat és a barátokat azért, hogy az ajtóik elévághassák a már nem használt kerámiákat és egyéb törékeny tálakat. A hagyományok szerint, minél több törött tányért találnak az ajtóelőtt a házigazdák, annál nagyobb a feléjük áramlószeretet és a tisztelet. Ennek a szokásnak a barátságszerzés és a barátságok elmélyítése ad fő célt. A dán hagyományok úgy tartják, ha az ember sok tányért és törékeny dolgot talál maga körül, akkor nagyobb a valószínűsége annak is, hogy mély és tartós emberi kapcsolatokat hoz majd el az újév.
Chilében, az egyik leginkább szokatlan újévi szokás terjed. A chilei emberek az 1995-ös évtől kezdődően rendszeresen járnak ki szilveszter este a temetőbe, hogy meglátogassák a halott rokonaikat. A látogatások azonban nem rövid idejűek, ugyanis azok, akik tartják a chilei szilveszteri tradíciókat, a temetőben is alszanak.  A chilei, Talcanevű kisvárosban folyamatosan nő évente azoknak a száma, akik örömmel vállalják be ezt a morbidnak hangzóhagyományt.

Ecuadorban sem nevezhetőek általánosnak és megszokottnak a szilveszter esti mulatozások. Az országban az év utolsónapján, december 31-én mindenki madárijesztőtállít fel a ház elé. A madárijesztők azonban elsődlegesen arra a célra készülnek el, hogy lángokba boruljanak az újév előtt. A bábuk tűzhaláluk során a megtisztulást hozzák el a családok számára, aminek keretein belül a balszerencse és a rossz és a negatív energiák is távozni tudnak a múlttal együtt.
Az európai országok közül, Németorszáis felkerült erre a listára, egy olyan szokással, amely a többihez képest viszonylag egy csendes és biztonságos időtöltésnek bizonyul szilveszter este. A szokás megtartása bár, az idősebb generációra jellemző, de szilveszter napján minden egyes évben levetítik a ‘Dinner for One’ című angol fekete-fehér filmet, ami egy könnyed angol vígjáték. Ráadasul, a mindössze 18 percet magában foglalókultikus film Ausztráliában és Dél-Afrikában sem ismeretlen.

A sorban az utolsószilveszteri tradíció a fehérorosz hajadonokhoz köthető, akik szilveszter napján maguk elészornak egy nagy marék kukoricátés ha ebből egy kakas csipegetni kezd akkor az újévben igen hamar megjelennek majd azok a férfiak, akik bekötik a fiatal lányok fejétés ezután a sorban következő menyegző is megvalósulhat.