Krakkó: ismerd meg Lengyelország egyik gyöngyszemét

»»Krakkó: ismerd meg Lengyelország egyik gyöngyszemét

Krakkó: ismerd meg Lengyelország egyik gyöngyszemét

Lengyelország második legnépesebb városa a turisták egyik kedvelt célpontja. A város sok látnivalót tartogat, ráadásul, ha a központban szállunk meg, és csillagtúrázunk a környéken akár egy hetet is bátran eltölthetünk bejárva Lengyelország és Krakkó szépséges tájait. 

Ha már Krakkó, akkor a közelsége miatt a magyar emberek egyik célpontja is, hiszen könnyen elérhető autóval, vonattal, de akár fapados repülőgéppel is. Utóbbi esetben nagyon olcsón foghatunk ki repülőgépjegyet, így alig egy óra alatt már a lengyelek vendégszeretetét élvezhetjük. Ha nincs saját autód, és nem szeretsz repülni sem, akkor sincs okod az elkeseredésre, mert két busztársaság is rendszeresen indít járatokat Krakkót érintve.

Krakkóban nagyjából 760.000 ember él, az elővárosi részekkel együtt 1.250.000 ez a szám, de a 326,8 négyzetkilométernyi területen jól eloszlik. A városban sűrű az autóbusz-forgalom és villamos is jár. Érdemes a főpályaudvar környékén megszállni és bejárni a várost gyalog.

A Főtér és környéke

A legjobb kiindulási pont Krakkó Főtere, azaz a Rynek Główny, ami egykoron Európa legnagyobb terének számított. A város egyik szívének tartott téren több órát is elbolyonghatunk, hiszen rengeteg vendéglátóhelyiség, virágpiac, kávéházak, sörkertek s több üzlet is található itt. Érdemes felkeresnünk a Posztócsarnokot (Sukiennice) és megnézni a régi városháza tornyát és a Mária-templomba is érdemes betérni. A gótikus külsejű templomot a 15. században építették, és a háromhajós templombelső nagyon impozáns látványt nyújt. A templomban különleges ólomüvegeket tekinthetünk meg, a késői gótikus oltárképet se felejtsd el megcsodálni!

Krakkó főtere (foto: pexels.com)

A Városháza a Wielopolski-palotában működik (ami a Wawel és a Piactér között található). Itt végzik a város végrehajtószervei a mindennapos munkáit.

A Főtéren sétálva keressük fel Adam Mickiewicz szobrát. Az ő költeménye a Pan Tadeusz a lengyelek egyik legfontosabb nemzeti költeménye, pedig a költő nem itt született, hanem Fehérororszországban. A főtértől rövid sétára található a Wawel-domb, ahol a Székesegyház, a Királyi palota található.

Ha nyáron utazol Krakkóba, akkor ne hagyd ki a sétát a Visztula parton, ahonnan csodásan belátható a Wawel-domb és a Királyi Palota is!

Krakkó a kultúra központja

Lengyelország egyik legfontosabb kulturális központja Krakkó. A történelmi Óváros, és a Kazimierz kerület 1978-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára, így ezt semmiképpen se hagyd ki a sétád során. 2000-ben a város elnyerte az Európa kulturális fővárosa címét, ami nem is csoda, hiszen a város tele van kulturális intézményekkel! Krakkóban 11 nagy és sok kisebb színház van; a kisebbek gyakran rendeznek előadásokat kis, hangulatos pincékben. Krakkóban található az első lengyel állandó, nyilvános és szakmai színház, a Helena Modrzejewska Régi Színháza, mely az egyik legrégibb az országban. Érdemes felkeresni a 2008-ban épült Krakkói Operaházat, ami kívülről és belülről is csodás látvány.

Múzeumtúra Krakkóban

Krakkó városában 28 múzeum várja a látogatókat. Ha szeretsz elmerülni a helyi kultúrában, akkor érdemes felkeresnek a Királyi Palotában lévő múzemot, ahol láthatóak a Királyi termek, a Királyi magánlakosztályok, A Kincstár és a fegyvertár, a Sárkány-barlang, és a Waweli Székesegyház. Krakkó Nemzeti Múzeumában többet megtudhatsz Lengyelországról. A Posztócsarnokban lévő Galériában elmerülhetsz a 19. századi festészet színe javában. Ismerd meg a lengyelek híres festőjét Jan Matejkot a róla elnevezett házban, itt több festményét is megnézheted a lengyelek legnagyobb festőjének. A Manghha-házban japán gyűjteményre lelhetsz, de van Krakkóban Régészeti és Gyógyszerészeti múzeum is. A Czartoryski Múzeumban klasszikus európai és lengyel festők, pl. Leonardo da Vinci, Rembrandt, Jan Matejko művei is láthatóak. Ha szereted a repülőket és érdekel a repüléstörténet, akkor irány a Lengyel Repülési múzeum.

A Királyi palota – fotó: Wikipedia

A Zsidó negyed

A Waweltől délkeletre található a zsidó negyed, azaz a Kazimierz. A második világháború idején a városrész elvesztette a zsidó lakosságát, és rengeteg épülete vált lakhatalanná, és sok még mai napig romos. Szerencsére manapság már rengeteg a felújítás a környéken, így próbálják visszaidézni a régi idők hangulatát, és a modern kort. Sok étterem, különleges hangulatú kávézó és söröző, valamint könyvesbolt és galéria működik a negyedben. Itt található a Zsidó Kultúrális Központ is.Ha itt sétálgatva ismerősnek tűnik a környék, akkor ezen nem csodálkozunk, hiszen iitt forgatta Steven Spielberg a Schindler listája című film jeleneteinek nagy részét.

Krakkói gasztronómia

Krakkóban rengeteg étterem közül válogathattok az olasztól elkezdve a japán konyhán át minden megtalálható a városban. Ha a hagyományos gorál ízvilágot szeretnétek kipróbálni, látogassatok el a Morskie Oko nevű étterembe. Itt kérjétek a Żur polski levest és a sült kacsamellet tőzegáfonyával. Az igazi ízélmény garantált! Népszerű célpont a város francia bisztrója a Charlotte, ahol szendvicsek, isteni kávék, és teák kaphatóak. Ha szereted a zsidó gasztronómia fogásait, akkor irány a zsidó piac (Plac Nowy) ahol rengeteg autentikus talponálló büfét találsz. Ne hagyd ki a pirogot, és öblítsd le egy finom sörrel valamelyik romkocsmában.

 

2019-03-04T16:07:18+00:00Egyéb írások|